Skip to main content

Ha Hollandiában Mercedes, akkor Szendrőládon Trabant-szerű a gombaüzem, de a roma szervezet az önkormányzat után a legnagyobb munkaadóvá vált a településen. - ír a helyi kezdeményezésről az Index.

Kétségtelenül üdvözlendő, ami Szendrőládon uniós forrásból történik. Úgy látszik, csak egy jó ötlet kell, és adható munka a helyieknek. A gombatermesztéshez kétségtelenül nem kell túl nagy szakértelem, betanított munkások is végezhetik, így a projekt életképesnek bizonyul. A gombát igen szeretik a helyiek is, de természetesen a fölösleg értékesítésre kerül.

A Bhim Rao Egyesület tevékenységével azt próbálja bebizonyítani, hogy a romák igenis akarnak dolgozni, ha van mit. A kezdeményezés révén akár a hátrányos helyzetben élő embereknek is biztos megélhetés, munka adható, mindemellett pedig az előítéletek is leküzdhetők.

Az ötleg gyakorlati megvalósítása igen sikeres, a modell másolható az ország más településein is. Ha nincs mást mit termeszteni, legfeljebb gombatermesztő nagyhatalom lesz az ország, illetve sokkal többen fogják majd vásárolni és fogyasztani ezt az egyébként igen olcsó, ugyanakkor élvezetes élelmiszer alapanyagot. Biztosak vagyunk azonban, hogy a szorgos kezek a mezőgazdaságban máshol is alkalmazhatók, ha az adott termékre van kereslet a városban. Gondoljunk csak bele, mennyibe került tavaly az áfonya, hogy csak egy gyümölcsöt említsünk a sok közül, melyből ha többet termesztenének az országban, nyilván jóval olcsóbb is lehetne.

A szorgos kezek alkalmazása a mezőgazdaságban egyébként környezetvédelmi szempontból is igen kifizetendő. Ha visszatérnénk az intenzív mezőgazdasság helyett a hagyományoshoz, azaz vegyszer nélkül, a termőföld minőségét megőrizve, a természettel harmóniában élve, azaz fenntartható módon termsztenénk alapvető zöldségeinket, gyümölcsinket, amellett, hogy a városi emberek is korszerűen és egészségesen étkezhetnének, munkához juthatnának a vidékeik is, ráadásul a segélyezésre sem lenne többé szükség. Az egész társadalom csak jól járna.

A példa adott, bármelyik polgármester elgondolkodhat azon, elmaradott térségükben mit lehetne termeszteni, aztán már csak pályázni kell.

Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb gombaétel, a pörköltre szavazunk. A videó a helyi kezdeményezésről itt tekinthető meg: http://index.hu/video/2013/03/09/gomba/

Forrás: http://index.hu/video/2013/03/09/gomba/

TOP 5