Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120318c1_gr_vizpazarlo_europa_elm.jpg(Szerkesztő megjegyzése: sokan megmosolyogják a napokban kiadott cikkünket, mely a Mi lehetne az emberi ürülékből? Várat mégsem építhetünk belőle. Fenntartható megoldások (pl. termőföld „gyártás”) címet viseli. Ha elolvassuk azonban az alábbi cikket, mindjárt érthetővé válik, igaz más szempontból megközelítve, miért is van a komposzt WC-nek ma már prioritása. Használhatnánk az ivóvizet másra is, mint az emberei salakanyag angol WC-ben történő eltávolítására, nem? Vagy ez nem felesleges pocséklás?)

A Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az öreg kontinens termelékenysége és biztonsága is veszélybe kerülhet azzal, ahogy az európai ökoszisztémát jelenleg is rombolja a pazarló vízfelhasználás.

Európának sürgősen lépnie kell a vízgazdálkodás területén, mert félő, hogyha ezt nem teszi meg, akkor az alááshatja gazdaságát is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése szerint a már használt víz újrafelhasználását kellene például jobban megreformálni.

A mezőgazdaság, az energia előállítás, az ipar, valamint a vízellátási rendszerek és a természeti értékek is fontos tényezők, amelyek egyenként „versenyeznek” a korlátozott vízmennyiségért. A klímaváltozás a szakértők szerint kiszámíthatatlanná tette a vízhez jutás biztonságát, így szerintük rendkívül fontos, hogy Európa sokkal tudatosabban és spórolósabban bánjon a vízzel. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentésében úgy véli, hogy integrált vízmenedzsmentre van szükség, amelyhez a kezdeti első lépés, az alapos jogszabályi háttér megteremtése.

Már most tapasztalható, hogy egyre több folyó vízhozama csökken, tavak tűnnek el és egyre mélyebben található a talajvíz szintje is. Az eltűnő mocsarak is jelzések arra, hogy a jelenlegi vízfelhasználással a természeti értékek sérülnek és előbb utóbb a gazdaság is gondokkal küzd majd.

„A vízkészlet kiaknázása számos országban rendkívüli és igen gyorsan alakulhatnak ki problémák a jövőben” – vélekedik Jacqueline McGlade, a szervezet igazgatója. A vízhiány ugyanis pillanatokon belül hatalmas nehézségeket okozhat a mezőgazdaságban és az iparban. Sőt, manapság arra is volt már példa, hogy a felmerülő problémák miatt a lakossági vízellátás is akadozott. Egyre több országban alakult ki erőteljes verseny a vízkészletekért, hiszen a mezőgazdaság, például a természetes környezetben található vízkészlet negyedét használja fel, bár a jelentés szerint ez akár 80 százalék is lehet az egyre szárazabb déli országokban. A lakossági vízfelhasználás az ötödik a rangsorban és hihetetlen, de a víz negyede csak arra kell, hogy a WC-ben eltűnjön az emberi végtermék. A vízerőművek ugyanakkor komoly természeti változásokat okoztak és a természet szerkezetét változtatták meg és ez természetesen negatívan hatott az természetes környezetre is.

A jelentésben külön kiemelték, hogy a mezőgazdaság az egyik olyan szektor, ahol van miből spórolni, hiszen a gabonák erőteljes öntözése helyett csepegtetéssel, vagy a csövek csatornák korszerűbb cseréjével csaknem a vízszükséglet negyedét lehetne megspórolni.
Az ivóvíz fele is feleslegesen veszik el, sőt ugyancsak feleslegesen nagyobb energiafelhasználással is jár, nem beszélve a további költségekről. A természetes édesvizek ivóvízzé alakítása 0,6 kWh/m3 energiát emészt fel, ugyanakkor a tengervíz átalakításához 4 kWh kell köbméterenként, ez főként Spanyolországban jelentkezik, hiszen ott általános a tengervíz édesvízzé alakítása.

A jelentés külön kitér arra is, hogy le kell pontosan fektetni azokat a környezetvédelmi célokat, amelyek alapján a döntéseket minden egyes országban - a természet jelenlegi állapota alapján - meg kell hozni és a jogszabályokat megalkotni. Az is érdekes történelmi tény, hogy Európában soha sem kellett annyit fizetni a felhasznált vízért, mint amennyi a tényleges értéke volt. A víz, olcsósága miatt értéktelenné vált. Általános helyzet, hogy a mezőgazdaság és az ipar pazarlását a lakossági vízszolgáltatás magas díjával próbálják ellensúlyozni. A jó ár kialakítása és átlátható adók kivetése valószínűleg önmagában is szabályozná a helyzetet, hiszen magas költségek mellett senki sem pazarolna és a technológiai megújulás is előtérbe kerülne.

Forrás: greenfo.hu