Skip to main content

Más élelmiszercímkékkel fogunk találkozni a boltokban ez év decemberétől. Mit érint a változás?

Pontos információkat kaphatunk majd a termékek allergén-tartalmáról, és elvileg eltűnnek a túlságosan apró betűk is. De lesz olyan bolt is, ahol a hentespultban kézzel írják majd rá az információkat a párizsira. 

December 13-án lép hatályba az élelmiszerek címkézését szabályozó új rendelet, melynek célja többek között az, hogy az allergiások, vagy az étel-intoleranciával rendelkezők teljes körű tájékoztatást kapjanak az allergén anyagokról. 

Ez elvileg nem jelent majd gondot azoknál az áruknál, amiket előrecsomagolva, címkézve emelünk le a polcokról. Érdekesebb a helyzet abban az esetben, ha párizsit szeleteltetünk a hentes pultnál, vagy kimért kőrözöttet vennénk. An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this



Az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz ugyanis a szabályozás, tehát amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert, akkor is kell tájékoztatást kapnunk az allergénekről:

  • A fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy hogyan kaphat információt az allergénekről a vásárlást megelőzően
  • Kérésre szóban tájékoztatást kell kapnia
  • A leírást meg kell mutatni a vevőnek, ha kéri
  • Nem számolható fel plusz költség a fogyasztónak ezért

Vannak olyan mérlegek, amelyek a vonalkód és az ár mellett az összetevők listáját is rá tudják nyomtatni a címkékre. A Pénzcentrum információi szerint a szakemberek már megkezdték a szükséges adatok betáplálását a mérlegekbe annak érdekében, hogy decembertől már az előre nem csomagolt termékek esetében is tisztában lehessünk az allergén-tartalommal. Így tehát a címkematrica a vonalkód és az ár mellett már az allergiát, érzékenységet kiváltó összetevőket is mutatja.

Ahol viszont nincs digitális mérleg, a hentespultban kézzel kell ráírni a csomagolásra a kért adatokat. 

És mik azok, amikre számíthatunk a csomagoláson, mi minden lehet allergén?

A cikk itt folytatódik...

Forrás

Kép

TOP 5