Skip to main content

Korábban részletesen elemeztük, akár filmek bemutatásával is, mik azok az okok, melyek odáig vezettek az elmúlt kb. 20 év alatt, hogy a legtöbb őstermelőnk tönkrement, és így a vidék is kárhozatra lett ítélve, és mik azok a jelenségek, melyek által az őstermelői piacok újra nyitnak, a magyar mezőgazdaság pedig megint fejlődésnek indulhat.

Jól példázza ezt a folyamatot elsősorban a multik megjelenése, erőfölényük kialakítása, célzott marketingjük, dömpingben kibocsátott reklámfilmjeik, egyszóval hatékonyan működtetett üzletpolitikájuk. Jól példázza mindezt még az is, hogy a jószándék is félresiklik akkor, ha velük szemben akár az őstermelő, akár a viszonteladó, akár a vásárló nem lép fel tudatosan. Így mentek végül szinte majdnem mind tönkre a MAGOSZ szervezésében pár éve indult szociális boltok is http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szocialis_boltok_nem_jott_be_az_otlet/2226424/, vagy szorultak vissza őstermelői piacok, szerencsére azonban a kormány és számos önkormányzat kezdeményezésére, ha a boltok nem is, legalább a piacok újra alakulnak. http://www.vallalkozoinegyed.hu/20110404/orszagos-minta-lehet-a-gazdagreti-ostermeloi-piac

Mi lesz viszont azokkal a városi térségekkel, akár fővárosi kerületekkel, ahol nem nyílik, vagy nincs a közelben piac, ugyanakkor lenne igény az őstermelő árujára? Mert megnövekedett igény egyre inkább, és évek óta körvonalazódik a hazai termékek iránt, hisz sok hazánkfia megértette, a magyar portékánál minőség szempontjából nincs jobb, még ha adott esetben picivel drágább is, mint az áruházláncokban vásárolt gagyi.

Egyszerű közgazdasági elv, hogy a piac csak akkor működik megfelelően, ha valaki eladja feleslegét, valaki pedig megvásárolja azt. A gyakorlatban, a megváltozott piaci viszonyok közepette azonban nem olyan egyszerű mindezt összehozni, főleg a multik fölénk tornyosuló árnyékában. Ezért olyan tudatos viszont-eladókra van szükség, akik jól tervezetten, tudatosan alakítják saját kis helyi üzletpolitikájukat, és ahogy látható a filmben, egy helyen, ha lehetséges minden alapvető élelmiszert árulnak. Ha egy helyben megvásárolhatók az alapvető élelmiszerek, a tudatossá váló vásárló előbb-utóbb ”talajt fog”, rendszeresen visszajár, leváltva ezzel a multit.

Másra is szükség van azonban. Mire?

Leginkább három dologra. Rengeteg munkára, rengeteg munkára, és rengeteg munkára. Vagyis jó logisztikára, kitől, mikor és mennyiért lehet szezonális őstermelői portékát venni, hogyan kell kiszolgálni, adott esetben házhozszállítással a vásárlót, és hogyan kell őket a megfelelő és folyamatos információval ellátni. Egyszóval foglalkozni velük, hogy visszajárjanak. A siker uis magától csak az igen szerencséseknek pottyan az ölébe, ezért pl. érdeklődés nélkül is el lehet mondani a film szerint, a jövő héten pl. milyen szezonális/akciós áru fog érkezni, hogy lehet belőle olcsón és egészségesen ételt főzni, azaz tudatosan táplálkozni, élni és így vásárolni. Eladóink többsége ugyanakkor, hisz ismerünk jó néhányat, flegmán áll általában a pult mögött, mintegy szívességet téve, hogy egyáltalán áldoz ránk időt.

Egy alkalommal, mikor nagyon nem akaródzott engem kiszolgálni, meg is kérdeztem egy jó ötvenes hölgyet, hogy: Drága asszonyom, nem tetszik megismerni? Hirtelen a hölgy, hogy közvetlenebb lettem, megelevenedett, és elkezdte találgatni, vajon hol is találkozhattunk. Egy idő után lelőttem a poént, és mondtam neki, hogy Én vagyok itt a vásárló.

A szimpla tervezésnél azonban ma már többre is szükség van.

Az informatika világában jóval könnyebb és egyszerűbb információt szolgáltatni, mint csevegni a vásárlókkal, mégis egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány boltnak lehet rendelést leadni a neten keresztül, pl. e-mailben.

Sajnos viszonteladóink, mint ahogy az őstermelőink többsége sem, nem látja az internetben a lehetőséget, noha nyilvánvaló, hogy kellene. Legjobb tehát, ha a vállalkozó készít egy jól kialakított honlapot, ami az alapvető információkat – a tudatos vásárlás lényegének egyidejű kiemelésével, pl. hogy magyartól vedd a magyart, csak a legszükségesebbet, az egészségeset a jó minőségű mellett, stb. - rendre szolgáltatja. A tudatossá váló vásárló uis így sokkal előbb fog talajt, mint egyébként, de e lehetőséggel még kevés viszonteladó/őstermelő él.

De már az is eredmény lenne, ha honlap nélkül egyszerű e-mailváltással adna el bármelyik kereskedő több mázsa gyümölcsöt befőzés előtt, vagy burgonyát ősszel, és tudatosan szervezné ezt, illetve szállítana e célból. Az őstermelők többségének ugyanakkor elmondásuk szerint nincs idejük levelezgetésre, valójában azonban be se tudják kapcsolni a számítógépet, vagyis ez arra utal, hogy nem igazán ismerik a megváltozott vásárlói szokásokat, és azt sem, hogy nekik is változniuk, modernizálódnuk kell.

Ma már uis nem a kabáthoz varrjuk a gombot, hanem fordítva. Időt kell arra áldozni, meg is kell tanulni és bírni kell a weboldal alakítgatását, hisz meghálálja, ha egyszerű webmarketinges fogásokkal nem néhány tucat, hanem több száz vásárlót érünk el egy hírlevéllel naponta, vagy hetente. A viszonteladók többségének azonban csak addig terjed a tudása, hogy vesz vagy bérel egy üzlethelyiséget, és várja, hogy magától beinduljon a bolt. Így az esetek többségében nyilván nem fog menni.

Egy jó viszonteladó megfelelő információszolgáltatásra épülő logisztikával akár házhoz is viszi az árut, sok esetben egyes pesti kerületekben még ingyen is. Tehát ha a szolgáltatás színvonalának az emelésével minőségi árut vásárol a vevő, meghálálja a törődést, így versenybe lehet szállni a multi reklámfilmjeiben ”őrjöngő árzabálókkal”, és a gagyit reklámozó szórólap hegyeikkel.

Teljességgel nyilvánvaló, hogy a különböző közösségek sikere és fejlődése, pl. a Szatyorbolté, honlapjának és információszolgáltatásának egyszerűségében rejlik. Átláthatóan és könnyen kezelhető weboldalt szerkesztettek (http://szatyor.org/), így a karosszékből leadható a rendelés, melyért csütörtökönként érte megy a vásárló, vagy haza szállíttatja, és kész-pasz. Nem kell semmit agyon variálni, ráadásul menet közben még a vásárláshoz szükséges összes tudás is felszedhető, ha valaki kezdő. Azaz hamar meg lehet tanulni tudatosan, jó minőséget, olcsón vásárolni. Érdekes módon még film is készült róluk, mely a neten (is) elérhető. http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/336-piacra-ki-az-ostermeloi-piacok-letjogosultsaga-ii-resz-alternativak

A Szatyor Budapesten a XIII. kerületben annak ellenére megél, hogy a Nyugatinál van a Skálában egy Kaiser, a West-Endben egy Match, mellette a Lehel-téri piac, és tavaly onnan három percre nyílt még egy Aldi is.

Ne felejtsük el, hogy ma már a gazdaságot nemcsak pénzben mérik, sokkal inkább adatban. Leginkább számítógépes adatban, információban.

Summa summárum, tudatos viszonteladókra legalább akkora szükség lenne, mint tudatos őrtermelőkre. Ha erre a tudatosságra szükség van, elég csak ellátogatni különben bármely kezdő viszonteladónak olyan oldalakra, ahol az információ eleve adott (www.termelotol.hu), vagy legalább meríteni az alábbi filmből, hisz azt se a hangyák hordták össze, hanem tudatosan került fel a netre, és így közelebb a lehetséges vevőkörhöz.

?rel=0" frameborder="0" width="640" height="480" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;">


Béer

Kapcsolódó anyagaink:
Piacra ki – A HUMUSZ filmje – Az őstermelői piacok létjogosultsága a fenntartható fejlődés szemszögéből http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/332-piacra-ki-a-humusz-filmje-az-ostermeloi-piacok-letjogosultsaga-a-fenntarthato-fejlodes-szemszogebol
Piacra ki – Az őstermelői piacok létjogosultsága II. rész – Alternatívák http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/336-piacra-ki-az-ostermeloi-piacok-letjogosultsaga-ii-resz-alternativak
A legkisebb piac is számít – Illegális piacok is? Hogy is van ez? http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/339-a-legkisebb-piac-is-szamit-illegalis-piacok-is-hogy-is-van-ez

TOP 5