Skip to main content

 

Zöldborsó, kukorica és spenót - ezek a magyar fogyasztók kedvencei, ha fagyasztott zöldségekről és gyümölcsökről esik szó.

A Corvinus Egyetem kutatói segítségével elvégzett 1000 fős felmérésből kiderült az is, hogy bár a vásárlók a hazai alapanyagokból készült termékeket részesítik előnyben, a reklámmal támogatott külföldi márkák ismertebbek és kedveltebbek a hazaiaknál. A székesfehérvári Fevita hűtőház több mint 20 országba szállít mezőföldi zöldségeket és a hazai piacon is a legkedveltebb magyar márkák egyike.

A kutatás alapján a kiskereskedelmi forgalomban 4-5 kg-ra becsülhető az éves egy főre jutó fagyasztott zöldség- és gyümölcs fogyasztás, mely lassú növekedést mutat. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy egyre inkább a kényelmi szempontok által befolyásolt főzési szokások kedveznek a fagyasztott termékek piacának, így ma már a megkérdezettek kétharmada rendszeresen vásárolja ezeket a termékeket. Igaz, a nyári zöldségkínálat befolyása még ma is jelentős: 37% csak a téli időszakban tartozik a rendszeres vásárlók közé és 20% azok aránya, akik maguk fagyasztják le a kertjükből vagy a piacról származó alapanyagot.

hirdetés

A hazai gyártók közül ismertség, kedveltség, vásárlási gyakoriság és imázs tekintetében is első a Fevita, de külföldön is népszerű a székesfehérvári cég: a társaság árbevételének 60%-a exportból származik, több mint 22 országban vannak elégedett vásárlóik. A vállalat a zöldségek nagy részét a gyár közelében, a kifejezetten jó éghajlati- és talajadottságú Mezőföldön, ill. Székesfehérvár 100 km-es körzetében termelteti. A Fevita portfóliója jelenleg 25 féle zöldséget, gyümölcsöt, ill. ezek keverékeit fedi le. 

A kutatás szerint a magyar háziasszonyok legjobban a zöldborsót, a zöldségkeverékeket, a csemegekukoricát és a spenótot kedvelik. A gyümölcsök, gyümölcskeverékek vásárlása a magasabb státuszú csoportokra jellemző. A felmérésből az is kiderült, hogy a külföldi gyártók reklám és eladásösztönző kampányainak hatása ellenére is a magyar fogyasztók elvileg előnyben részesítenék a hazai alapanyagból fagyasztott termékeket. Azonban amikor a kutatás során konkrét márkák ismertségéről és kedveltségéről kérdezték őket, akkor megmutatkozott a külföldi márkák fölénye. 

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók egy részének fenntartásai vannak a fagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel szemben. 19% szerint a fagyasztás rontja a minőséget, 11 % szerint a termékek tartósítószert tartalmaznak, 6% a növényvédőszer maradványok miatt aggódik, 17% pedig mesterségesnek érzi a termékek ízét. 

Ezeknek az aggodalmaknak azonban semmi alapjuk nincs - hangsúlyozta Fisli József, a Fevita vezérigazgatója - a zöldséget a szedést követő néhány órán belül lefagyasztjuk, így az eredeti ízvilág és mikrotápanyagok szinte teljes mennyiségben megmaradnak benne, szemben a több száz vagy ezer kilométerről ideutaztatott, frissnek tűnő nem fagyasztott zöldségekkel, valamint a hosszan tárolt "friss zöldségekkel". A jövőben új zöldségkeverékek bevezetését is tervezzük, melyek az aktuális gasztro-trendekhez igazodnak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5