Skip to main content

 

Rendkívül ötletes az a lóvontatta szalmabála begyűjtő és szállító gép (horse-drawn round bale mover), melyről az alábbiakban láthatunk egy rövid videót.

Sajnos a videó szövegezéséből és magából a filmből nem sok minden derül ki, csupán annyit tudunk meg, hogy egy George nevű farmer Misty és Molly nevű lovával szedi fel, szállítja, majd teszi le a szalmabálát. Azt azonban nagyon ügyesen és gyakorlottan.

hirdetés

Alaposabb rákeresés se hozott igazából eredményt, bár Brenda a blogjában foglalkozik a kérdéssel, az eszköz is látható valamelyest, de az oldal (vélhetőleg) nem tölthető le teljesen. Kár, mert szívesen megkérdeztük volna, hogyan lehet megépíteni egy ilyen eszközt, van-e egyáltalán róla valami konkrétabb leírás vagy műszaki rajz. Az is érdekelt volna minket, hogy mely országban találták fel és működtetik a begyűjtőt.

Egy hasonló eszközről azonban ezt a leírást találtuk az agequipmentusa.com oldalon:

„Szkarabeusz” szalmabála szállító

A szalmabálákat egyszerűen, a kocsi elhagyása nélkül lehet egyik helyről a másikra szállítani. Ez egy olyan gép, amely igazán időt spórol meg az ember számára. Nem kellenek hozzá kötelek, emelőkarok, igazi önműködő gépezet. A traktorból, kocsiból, vagy teherautóból ki sem kell szállni, hiszen csak irányítani kell a szalmabála szállítót. Használata hihetetlenül egyszerű: ha fel szeretnénk pakolni a szalmabálát, akkor csak neki kell tolatni a bálának, a féknek köszönhetően a kar rácsatolódik a bálára, és az már szállítható is. 

Hogy miért van szükség ilyen "gépekre"?

Eljön az idő, amikor végleg elfogy az olaj, akkor pedig ismét az állati erőre lesz szükség, hacsak addig nem lesz az olaj helyett valamilyen újabb erőforrás. Az azonban még (jóval) odébb van...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5