Skip to main content

Már több hírt adtunk mind az oktatási segédletben, mind cikkekben is a galgahévizi ökofaluról. http://utajovobe.eu/hirek/energetika/219-mi-az-a-bio-vagy-okofalu Mostanában azonban nemcsak bio gazdálkodása miatt híres, hanem más miatt is. Globalizált világunkban a globalizáció problémakörére válasz lehet a kistérség önellátásának teljes megszervezése, így a mások által biofalunak is hívott település minta, modell lehet más falvak, sőt a városok számára is.

20 éve épül az ökofalu. Lassan teljesen önellátó lesz az energiatermelésben, míg a szennyvíz is helyben kerül semlegesítésre, újrafelhasználásra, ezek a legújabb hírek hallhatjuk. A település 300 hektáron régóta vegyszermentesen termeszti, termeli meg a tápláléknak valót, köztük a betegségeknek pl. igen ellenálló magyar tönkölybúzát is. A gazdaságban marhát, disznót, lábasjószágot, kecskét is tartanak, a húsellátás tehát megoldott.

A faluban élők tisztelik eleink hagyományait is, még a szappant is helyben öntik, vegyszermentesen mosnak, azaz az életmód abszolút kíméli a környezetet.

De hogy hogyan is épül fel a falu és a gazdaság, és mit lehet még elmondani, megtekinthető a filmben. Legvégső üzenete az az alkotásnak, hogy a jövő nemzedékét már ovis korukban is el kell hozni a farmot meglátogatni. Mellesleg az sem árt, ha előtte az oktatási segédlet fenntartható fejlődés, város és élelmiszerválság című részéből ismertetjük feléjük a legfontosabb gondolatokat.

És számoljuk az ökolábnyomunkat. Az oviknak, iskoláknak kedvet csinálhat e rövid cikk, fotókkal: http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/474-nyilt-napot-tartott-a-gaiai-alapitvany-a-galgafarm-szovetkezet-es-az-okofalu-bemutatasa-qidegenvezetessel)

És akkor a vára várt film:
http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=79&;v_id=13396


Béer

Fotó forrása: http://klimabarat.hu/node/301

TOP 5