Skip to main content

 

Annak ellenére, hogy a dióvásárlás egyszerűnek tűnik, nem árt odafigyelni: a tapasztalatlanokat könnyen átverik silány minőségű, túltarolt vacakkal, sőt külföldről behozott árut varrnak a nyakukba. Összeszedtük, hogyan vegyünk diót, hogy tároljuk, és eláruljuk azt is, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A közönséges dió (Juglans regia) Magyarországon is őshonos növény, termése régóta közkedvelt élelmiszer. Ennek ellenére egyre gyakrabban kerül magyar dióként a standokra keletről beáramló olcsó tömegáru.

hirdetés

Bujdosó Géza, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos munkatársa a tavalyi érdi diótanácskozáson elmondta: Romániából és Ukrajnából olcsó dió érkezik, amely akkor ront a zamatosabb, ízletesebb hazai termék piaci megítélésén, ha magyarként adják el. 

Szeretik külföldön a magyar diót 

Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az Origónak azt mondta, hogy a külföldről érkező gyűjtött dió (a lehullott termés a földről felszedve)

a magyar prémium minőséget nem tudja veszélyeztetni,

csak az alacsonyabb kategóriájú hazai gyűjtöttnek jelent konkurenciát. 

„Az első osztályú dió sikeres exporttermékünk. Ezt nem a fák alól szedegetik egyesével, hanem speciális technológiával gyűjtik be. A rázás után buroktalanítás, majd tisztítás következik – ezt elsősorban a német piacon értékesítjük, ahol máig elterjedt program a diótörés. Ezzel szemben a

hazai háziasszonyok inkább a pucolt belet keresik, abból is az olcsóbb változatokat, ezért tud bejutni Magyarországra az import gyűjtött dió vagy az abból készült bél”

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy az idei termés jó, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon, így most amerikai dió is jön Európába.

A hozzávetőleg 6000 hektáron dolgozó hazai termelők leginkább a hagyományos magyar fajtákat kedvelik: a Milotai 10-es és az Alsószentiváni 117-es teszi ki a magyar ültetvények 61 százalékát. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tavalyi jelentéséből kiderült, közel 1500 hektáron biodió is terem – Nyugat-Európában ez kiválóan eladható. 

Hogyan vegyünk? 

Mivel idehaza szinte mindenhol van dió, érdemes olyan eladót keresnünk, akinek tényleg vannak diófái – a baráti körben, rokonságnál is érdemes érdeklődni.

Ne legyünk lusták, sokat spórolhatunk: egy jó törővel pár perc alatt lazán megtörünk annyit, hogy uzsonnára, süteménybe elég legyen.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a régi bölcsességről, hogy héjában még a tárolása is egyszerűbb. Ez nem mellékes, hiszen nem megfelelő körülmények között aromáját veszti, vagy akár meg is dohosodhat. 

Mivel 2008 óta kötelező a nyomonkövethetőség, az előrecsomagolt belek esetében vagy hálós áruknál könnyedén leolvashatjuk, hol termesztették. A piacokon viszont nehezebben ellenőrizhető, így zömmel ide kerülnek a külföldi gyűjtésből származó másod- és harmadosztályú dióbelek – ha ízük jó, és áruk is megfelelő, az importdióval sincs baj, de ha szeretnénk hazait venni, nyugodtan kíváncsiskodjunk. 

Orosz Péter diószakértő tanácsára érdemes hallgatni:

„Kérdezzük meg, hol termett. Erre a kereskedő azt válaszolja, hogy a fán, mert a kereskedők ilyen vicces emberek.

A termelő pedig meg tudja mondani a termőhelyet. Kérdezzük meg, milyen fajtájú a dió. Elfogadhatatlan válasz a papírhéjú, mert ilyen fajta nincs. Soha ne vegyünk csomagolt, darált dióbelet, pláne cukorral keverve, mert abban a selejtet, az egyébként eladhatatlant kapjuk.” 

A rossz és a jó dió játszva elkülöníthető. A súlya alapján következtethetünk a frissességére, ugyanis a friss példányok nehezebbek. A lényeg, hogy kóstoljunk: bízzunk a nyelvünkben, ha avas, ne vegyük meg. Keressük a szép, aranybarna színt, hiszen minél sötétebb, foltosabb a dióbél, annál rosszabb minőségű. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen molyos!

Trükközés ezerrel 

Sajnos a piacokon máig jellemző az ügyeskedés, azt is biónak próbálják beállítani, ami nem az. Ez főleg az utak mellett szedett árura jellemző, ezeknél jelentős vegyszerterhelés is megjelenhet, hiszen a kipufogógázokból policiklusos aromás szénhidrogének és poliklórozott bifenilek kerülhetnek a termésbe. Fontos: ami tényleg, hivatalosan is bio, arról az eladó fel tudja mutatni a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. igazolását. 

A kofák előszeretettel alkotnak új fajtákat,

aminek az a vége, hogy a vevők azt hiszik, hogy nevezéktanilag is rendben van a mézédes dinnye vagy a papírhéjú dió – ez utóbbi a közhiedelemmel ellentétben nem egy fajta, hanem a héj vastagságának jellemzője, papírtól keményig. Hazánk egyik legelterjedtebb fajtája, a Milotai 10-es például papírhéjú.

Hogyan tároljuk a diót? 

Óvjuk az avasodástól és a penészesedéstől: hűvös, jól szellőztethető, száraz levegőjű helyiségben tároljuk.

Ne tegyük kannába, ne fedjük le, véletlenül se tegyük fóliazsákba, mert megpenészedik.

A megtört bél mélyhűtőben korlátlan ideig eláll – ha csak pár maréknyi maradt, és nincs kedvünk megenni, bátran fagyasszuk le. A nehezen törő, extrakemény héjú diót gőzöljük meg törés előtt.

Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, avas példányokat távolítsuk el! Mivel a tisztított dióbél szennyezettsége nem zárható ki, javasoljuk, hogy a további sütés-főzés nélkül fogyasztható édességekbe, krémekbe kerülő diót előzetesen hőkezeljék, az csökkenti a dión esetleg jelen levő baktériumok számát, sőt, így az íze is jobb lesz.

Kilenc csoda, amire a dió képes 

1. Segít a fogyásban

Bátran építsük be a diétánkba: az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált 2013-as kutatás bizonyította,

rendszeres fogyasztása testsúlyvesztéshez vezet, hiszen számos fehérjeforrást tökéletesen ki lehet váltani vele.

Mivel tápértéke magas, és sok olajat tartalmaz, a telítettség érzését kelti, ami hosszú távon kifejezetten pozitív. 

Dr. Szentiványi Péter kutatásai szerint az olajtartalom fajtától függően 45-72 g között változhat 100 grammonként. Nemcsak azért hasznos, mert nincs benne koleszterin, de olajainak összetétele is remek, átlagosan 76 százalék többszörösen telítetlen zsírsav, 14 egyszeresen telítetlen; csupán egytizede telített. 

A többszörösen telítetlen linolsav és a linolénsav rendkívül fontos az emberi testnek, hiszen ezek esszenciális zsírsavak. Mi nem tudjuk felépíteni, növényi olajból, olajos magvakból juthatunk hozzá, de a legkönnyebben a dióbéllel kaphatjuk meg. Nem csupán tápanyagtartalékot biztosítanak, de olyan hasznos feladatokban is részt vesznek, mint a sejtmembránépítés vagy a nemi hormonok előállítása.

2. Segít az alvásban 

Russel J. Reiter professzor Texasi Egyetemen végzett kutatása szerint a tobozmirigy által termelt melatonin megfelelő szintje alapfeltétele a mély álomnak. Főleg a negyven felettiekre jellemző, hogy csökken szervezetük melatonintermelése –

számukra egy kis dióbél rágcsálása hozhatja el a jó alvást. 

3. Szép lesz tőle a hajunk 

A biotin, azaz a B7-vitamin erősíti, táplálja a hajszálakat, megelőzhetjük vele a hajhullást is. 

4. Segít elkerülni a szívinfarktust 

A Harvard School of Public Health korábban több kutatást is végzett a dióval kapcsolatban. Állításuk szerint a rendszeres fogyasztás lehet a hosszabb élet kulcsa, hiszen a szívproblémák egyik legjobb természetes ellenszere. 

Hazai szakmunkák szerint az esszenciális aminosavak közül a dióbél tartalmazza azt a nyolcat, amely szükséges szervezetünknek: leucin, valin, izoleucin, metionin, treonin, az emberi Ph-egyensúly fenntartásában tevékeny lizin, az ingerületátvivő anyagunk, a szerotonin felépítéséhez szükséges triptofán és a bioszintézisben fontos fenilalanin is megtalálható benne. A szemiesszenciális aminosavak közül a cisztint, a hisztidint, a glicint, a szerint és a szívet támogató, vérnyomást szabályzó arginint is tartalmazza. 

100 g dióban több mint 20 mmol antioxidáns található, amelyek kombinációja extrém módon hatékony. A telítetlen zsírsavak közül emeljük ki az omega-3 és omega-6 zsírsavakat - ezek az emberi szervezet számára esszenciálisak, szervezetünk nem tudja előállítani őket.

A cukorbetegek számára különösen ajánlott, hisz ők azok, akik leginkább érintettek a szív- és érrendszeri betegségekben.

A dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladásos problémáit is. 

5. A nőknél csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát 

A Harvard Egyetem Táplálkozástani Intézetének kutatása rávilágított arra, hogy a nők esetében a kettes típusú diabétesz kialakulását 24 százalékkal fogta vissza a heti kétszeri, legalább 28-28 grammos diófogyasztás. 

6. Javítja a spermát 

A rendszeres diófogyasztás pozitívan hat a fiatal férfiak termékenységére: javítja a hímivarsejtek életképességét, mozgékonyabbá teszi a sejteket. A Kaliforniai Egyetem szakembereinek publikációja állítja,

a telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása pozitívan befolyásolja a férfiak spermiumának minőségét.

A 12 hetes diókúra résztvevőinek testében jelentősen megnőtt az omega-3 és omega-6 zsírsavak szintje, és ezzel javult hímivarsejtjeik mozgékonysága, életképessége és alakja is.

7. Jót tesz a bőrnek 

Magas B-vitamin-tartalma hatékonyan lassítja a bőr korral járó változásait, a ráncok kialakulását. 

8. Segít megőrizni a szellemi frissességet

Kaliforniai Egyetem David Geffen Orvostudományi karának kutatói, Dr. Lenore Arab vezetésével igazolták, hogy a rendszeres fogyasztás segíthet a memória frissességének megőrzésében, javítja a koncentrációs képességet, és felpörgeti az agy műveleti sebességét is.   

9. Hatékonyan dolgozik a hasnyálmirigyrák ellen 

A British Journal of Cancer szaklapban publikált, 75 680 nőt érintő kutatás szerint a diófélek a hasnyálmirigy daganatainak kialakulásának hatásos fékezői lehetnek. A Nurses' Health Study szerint a heti kétszeri fogyasztásnak már szignifikánsan kimutatható hatása van.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Thinkstock

TOP 5