Skip to main content

abio 

Európa legnagyobb ökológiai gazdálkodással és bioélelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó szakkiállítása, a Nürnbergben megrendezett Biofach kapcsán számos érdekes adat került nyilvánosságra a biotermékek előállításával és fogyasztásával kapcsolatban.

A fenntartható mezőgazdaság fontossága a klímaváltozás korában vitathatatlan, hiszen az intenzív mezőgazdaságban használt vegyi anyagok károsítják a környezetet, a termőtalaj termékenységét, a nem megfelelően használt vegyszerek pedig élelmiszer-biztonsági kérdéseket is felvetnek.

hirdetés

Világszerte nő a biogazdálkodások száma

A természetközeli gazdálkodási formák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyre többen ismerik fel az ökogazdálkodásban rejlő lehetőségeket mind termelői, mind fogyasztói oldalról.

A kíméletes termelési és gyártási eljárásokkal a nagyüzemi gazdálkodáshoz hasonló eredményeket lehet elérni, ezért akár ki is jelenthetjük, hogy a biogazdálkodásé a jövő.

A Biofachon bemutatott és az Ökológiai Gazdálkodás Kutatóintézete (Fibl) által készített jelentés szerint 2015-ben világszerte 172 országban folyt ökológiai gazdálkodás ellenőrzött keretek között.

Európában a spanyolok állnak az élen 1,7 millió hektárnyi ökológiai földterülettel. Magyarországon 2013-as adatok szerint 140 ezer hektáron folyik ellenőrzött biogazdálkodás, ami tekintve, hogy hazánk megművelhető területének 70 százaléka lenne alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, elenyésző mértékű.

Több termelő, több fogyasztó

Gyarapodást mutat a bioterméket előállítók és forgalmazók száma is, 2014-ben világszerte mintegy 2,3 millió termelőt regisztráltak. Összehasonlításként nézzük meg az 1999-es adatokat, akkor ugyanis ez a szám még csak 200 ezer volt.

Indiában mintegy 650 ezren szakosodtak ellenőrzött biogazdálkodásból származó termékek termelésére és kereskedelmére, Ugandában 190 ezren, a dobogós helyet Mexikó szerezte meg közel 170 ezer vállalkozással. Az európaiak közül Olaszország került fel a tízes toplistára 48 662 termelővel. A KSH 2014-es adatai szerint hazánkban 1672 mezőgazdasági biotermelő tevékenykedik, de az itthon termelt bioalapanyagok 80 százaléka külföldön kerül értékesítésre.

(Ellentmondásos képet mutat, hogy a fogyasztók által Magyarországon megvásárolt biotermékek 90 százaléka viszont import, vagyis behozott termék.) A biotermékekkel való kereskedelem mértéke is nő. A legtöbb bioterméket az USA-ban és Európában értékesítik.

Az Organic Monitor piackutató cég 55 milliárd eurós forgalomról számolt be jelentésében, a 2013-as adatok alapján.

Biotermék-fogyasztásban Európa az éllovas

A biotermékek vásárlását tekintve az Egyesült Államok áll az élen 27 062 millió eurós forgalommal, amelyet Németország 7910 millió eurós és Franciaország 4830 millió eurós forgalmával követ, Kína pedig a negyedik helyen áll a maga 3701 millió eurós árbevételével.

Az előző évhez képest a német háztartások 11 százalékkal több bioterméket vásároltak, és új trendet figyeltek meg a kutatók: igaz, hogy több országban is csökkent a vásárlások száma, de a fogyasztók előszeretettel választanak drágább termékeket, mint korábban, ez az oka, hogy növekszik a kereskedők forgalma.  

Az egy főre jutó biotermék-fogyasztásban egyértelműen Európa áll élen. Svájcban az egy főre jutó biovásárlás 221 eurót (68 500 Ft) tesz ki évente, Luxemburgban 164 eurót (50 800 Ft), Dániában pedig 162 eurót (50 220 Ft-ot).

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor, 2 kép: Origo, 3-5. kép: FiBL/Hagara-Nagy Nóra

TOP 5