Skip to main content

 

Egy tartalmas café latte legalább egy órányi sétába kerül – derül ki egy új tanulmányból.

Lemondana egy jó nagy szelet csípős, sajtos pizzáról, ha tudná, milyen rosszat tesz?

Hát persze! Egy új tanulmányból kiderült, hogy hiába van kiírva az étlapra hogy az adott ételnek mennyi a kalóriatartalma, az emberek nem vesznek róla tudomást.

hirdetés

Ám lehet, hogy ha tudnánk, hogy mennyi mozgás kell egy szelet pizza „ledolgozásához”, akkor kétszer is meggondolnánk. Ugyanis nagyon rosszul érintene minket az adat, hogy cserébe majdnem 6 kilométert, vagy 43 percnyit kellene futnunk. (Ide kattintva a pdf negyedik cikkében több élelmiszer, pl. pizza, csokoládé, szendvics, cukros üdítő vagy muffin ledolgozásához szükséges időtartam is megismerhető.)

Elindult egy kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy az élelmiszerek címkéjén tüntessék fel a kalóriaértékük elégetéséhez szükséges mozgás idejét is. Ez az új ötlet, amelyet a BMJ című folyóiratban publikáltak, segíthet a félelmetes mértékben növekvő elhízás és a testsúlynövekedéssel összefüggő egyéb betegségek elleni küzdelemben. (A cukorbetegek száma világszerte megduplázódott 1980 óta, áll az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben kiadott jelentésében).

„Ezért küzdünk” – mondja Shirley Cramer, az Egyesült Királyság Királyi Közegészségügyi Társaságának a vezetője – „másképp kell gondolkodnunk, több fantáziával kell fordulnunk az emberek felé, hogy informálhassuk őket, és megváltoztassuk a szokásaikat.”

Az ikonok, amelyek egyelőre még csak ötletek, egy pálcikaembert mutatnának járás, futás, úszás vagy kerékpározás közben, mellettük számokkal, amelyek azt mutatják, hogy hány percig kell mozogni annak érdekében, hogy az étellel bevitt kalóriát felhasználja a szervezet. Egy kakaós, tejes, cukrozott kávéital 53 perc sétába kerül, míg egy áfonyás muffinért csaknem félóráig kell futni a Királyi Közegészségügyi Társaság kiadványa szerint.

Ki akarjuk találni annak a módját, hogy az emberek könnyebben tudjanak egészséges döntést hozni, vagy legalább azt, hogy tisztában legyenek a döntésükkel” – mondta Shirley Cramer. „Ha összekapcsoljuk a kalóriaértéket a fizikai aktivitással, segíthetünk az embereknek. Az emberek jobban szeretik, ha megmondják nekik, hogy mi mivel jár, milyen cél érdekében mit ne egyenek.”

Cramer elismeri, hogy ezek az ikonok összezavarhatják az étkezési zavarral élő embereket, akiket nem kell figyelmeztetni arra, hogy messze több energiát és erőfeszítést igényel egy fánk elégetése, mint amennyi idő alatt megeszik. „De ha a nagy képet nézzük, akkor sokkal több túlsúlyos vagy elhízott ember van, mint étkezési zavaros.”

A Királyi Közegészségügyi Társaság most az Egyesült Királyság kormányánál és az élelmiszeripari cégeknél lobbizik azért, hogy próbálják ki az ötletet néhány terméken.

Az lenne a cél, hogy csökkentsék a szakadékot az étkezés és a testmozgás között, és hogy segítsenek az embereknek megérteni, mennyi kalóriára van szükségük a hétköznapjaik során. Shirley Cramer valószínűnek tartja, hogy a címkék egyszer végre felkerülhetnek az élelmiszerek csomagolására.

Vélhetőleg elég sokkoló információtartalommal rendelkeznek majd: nehezen „emészthető meg” például, hogy egy cukros, fahéjas bonbon 77 perc sétába kerül. Ön bevállalná, hogy „ilyen áron” is megegye?

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5