Skip to main content

 

Kína egyik legnagyobb disznóüzeme - a Yangxiang - úgy döntött, hogy megépíti első emeletes házait, amelyekben kizárólag malacokat fognak tartani.

A 7, 9 és 12 emeletes építmények a vállalat tulajdonosa szerint sokkal gazdaságosabbak, és a malacoknak is jobb helye lesz, mint eddig.

hirdetés

A Pig Progress nevű blognak sikerült interjút készítenie azzal a tervezővel, aki emeletes házakat fog építeni malacok tartására. A forradalmi találmány a tervező szerint a malacok egészségére is jó hatással lesz,de a munkaerő is hatékonyabban tudja majd ellátni a feladatait ezekben az épületekben.

A megbetegedések kockázata is kisebb lesz, hiszen a hagyományos ólak helyett, itt több emeleten és külön "kockákban" lesznek majd az állatok, ezért a levegőben sokkal lassabban terjedhet a betegség, és attól sem kell félni, hogy az egész állomány fertőzött lesz.

A levegő szabadon áramlik majd, hiszen az épület tetejét úgy alakítják ki, hogy jó szellős legyen, és minding legyen friss levegő az állatok számára. A dolgozók feladata is egyszerűbb lesz, hiszen emeletekre bontva végezhetik a munkájukat, így hatékonyabban és gyorsabban végezhetik az állatok gondozását.

Már két 7 emeletes malactorony elkészült, de emellett további kettőt építenek majd a 9 emeletesből, ezt pedig a legmagasabb, 12 emeletes követi majd.

A költségek azonban sokkal magasabbak lesznek, és elérhetik malaconként a 2000 dollárt is, míg a hagyományos disznótartásnál ez csupán 500 dollár. Azonban a malactoronyban a ventilátorok speciális szűrőkkel lesznek felszerelve, amelyek védelmet nyújtanak a vírusok ellen, és szükség szerint az épületben bekapcsolható lesz a légkondicionálás is.

A költségeken a leginkább ott lehet majd spórolni, hogy a malactoronyban sokkal kevesebb alkalmazottra lesz szükség a kialakítás miatt. Míg a hagyományos - ólas vagy disznóneveldés - megoldásnál ezer hízóra tíz ember kell, addig a malactoronyban csupán négyre lesz szükség.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5