Skip to main content

 

Az idén a hollandiai Rotterdamban adják át a világ első úszófarmját, amely nem a szárazföldön, hanem a part közelében ugyan, de a tenger hullámain fog ringatózni.

A projekttel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a város még több élelmiszert tudjon megtermelni fenntartható módon a maga számára.

hirdetés

A Beladon holland ingatlanfejlesztő társaság a rotterdami óriáskikötőben indította el a projektet.

Ennek keretében egy háromszintes létesítményben 40 tehenet tartanak majd, amelyek napi 800 liter tejet fognak adni. BBC cikke további érdekességként említi, hogy fejésüket nem emberek végzik, hanem arról robotok fognak gondoskodni.

Az építményt a tenger fenekéhez rögzítik, s a tervek szerint idén, az év végén nyílik meg.

Manapság a beépített városi területek nem a legalkalmasabbak farmok üzemeltetésére, ugyanakkor a környezettudatos gondolkodásmód jegyében nem elhanyagolható az élelmiszerek szállítási távolságának csökkentése, emellett a fuvarköltségek is mérséklődnek.

Mivel a Föld lakossága 2050-re várhatóan 9,8 milliárdra emelkedik, és a mai 55-tel szemben már 70 százalékos lesz a városlakók aránya, ezért megnövekedhet a rotterdamihoz hasonló projektek létjogosultsága.

Az ötletet sokan kétkedéssel fogadták, ám Peter van Wingerden, a fejlesztő cég mérnöke azt hangsúlyozza, hogy az egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedésével, az egyre gyorsabb ütemű városiasodás és a klímaváltozás mind-mind abba az irányba hat, hogy nem támaszkodhatunk kizárólag az eddigi élelmiszertermelő eljárásokra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: floatingfarm.nl

TOP 5