Skip to main content

robotgiliszta termőföld analizálása

A Cornell Egyetem tudósai a mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan (gyűrűző) mozgó gép földigilisztákat fejlesztenek.

A 30,5 és 61 centiméter közötti hosszúságú mesterséges teremtmények feladata a mezőgazdasági területek talajának analizálása lesz. A tervek szerint először kukoricatáblákon fogják a gépeket próbára tenni.

hirdetés

A gyartastrend.hu közlése szerint, a mechanikus kreatúrák egy speciális fúrófejjel törnek maguknak utat a termőföldben, és a „hagyományos" gilisztákhoz hasonlóan, perisztaltikus (gyűrűző) mozgással nyomulnak előre az így kialakított alagútban.

A kutatók a vájatfúrás közben tett erőfeszítések nagyságából következtethetnek a talaj sűrűségére.

Szenzorjaiknak köszönhetően a szerkezetek mozgás közben a termőföld hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásait is nyomon tudják követni.

A ROBOTGILISZTA SEGÍTSÉGÉVEL EGYSZERŰBBEN MEG LEHETNE VIZSGÁLNI A MIKROORGANIZMUSOK AKTIVITÁSÁT ÉS A GYÖKEREKBŐL FELSZABADULÓ SZÉNVEGYÜLETEK SZINTJÉT, VALAMINT A NÖVÉNYEK GYÖKEREIT.

Először a robotok egy fedélzeti adatrögzítőre gyűjtik össze a beszerzett információt, amit a szakemberek később elemeznek, mert a rádióhullámok nehezen jutnak át a talajon.

AZ ANALIZÁLT ADATOK SEGÍTSÉGET NYÚJTHATNÁNAK A TERMÉSHOZAMOK ELŐREJELZÉSÉHEZ,

a termények ellenállóképességének felméréséhez, illetve a klímaváltozásra adott növényi reakciók vizsgálatához is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép forrása  Cornell Egyetem

TOP 5