Skip to main content
génszerkesztett szarvasmarha Amerika klímaváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Március elején adott zöld utat az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal a génszerkesztett húsmarháknak. 

A szarvasmarháknál a génszerkesztés során kifejezetten olyan tulajdonságokra koncentráltak, melyek javítják az állatok hőtűrését, és a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérsékletet is elviselik.

hirdetés

A marhák egyik fontos tulajdonsága, hogy kifejezetten rövid, sima szőrük van, amivel jobban viselik a forróságot - írja a Modern Farmer nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

A fajta neve PRLR-SLICK, és génszerkesztéses technológiával sikerült kialakítani egyedi szőrzetüket. A génmódosítás (GMO) során idegen géneket ültetnek be valamilyen élőlénybe, olyan szervezetet létrehozva, mely a természetben nem fordulna elő.

Ezzel szemben

A GÉNSZERKESZTÉS (CRISPR) AZ ADOTT FAJ/FAJTA MEGLÉVŐ GÉNKÉSZLETÉVEL DOLGOZIK, EZÉRT ELMÉLETBEN AZ ÍGY LÉTREHOZOTT ÉLŐLÉNYEKET HAGYOMÁNYOS TENYÉSZTÉSI ELJÁRÁSSAL IS LÉTRE LEHETNE HOZNI – TERMÉSZETESEN SOKKAL HOSSZABB IDŐ ALATT.

A szövetségi hivatal úgy döntött, hogy az új húsmarha fajta bevezetése „alacsony kockázattal" jár, miután megállapította, hogy a benne található szándékos génváltoztatások nem jelentenek biztonsági kockázatot. A közeljövőben várható biztonsági felülvizsgálat eredményének függvényében a PRLR-SLICK marha húsa akár két éven belül a boltok polcaira kerülhet.

Sajtóközleményében az FDA kifejtette, hogy olyan molekuláris technológiákkal végzett módosításokról van szó, amelyek az állat genomjának megváltoztatását eredményezi.

A MÚLTBAN AZ FDA MÁR ENGEDÉLYEZTE A HASONLÓ GENETIKAI VÁLTOZTATÁSOK ALKALMAZÁSÁT LAZACOKNÁL, KECSKÉKNÉL, CSIRKÉKNÉL, NYULAKNÁL, ÉS NEMRÉGIBEN DISZNÓKNÁL IS.

Azonban a PRLR-SLICK tehenek az elsők, melyek hivatalosan is „a végrehajtási mérlegelés alapján alacsony kockázatú besorolást", ami azt jelenti, hogy a hivatal megítélése szerint a génszerkesztett szarvasmarhák és a hagyományos módon tenyésztett fajták húsa között gyakorlatilag nincsenek különbségek.

Az extrém rövid szőr, mint tulajdonság, természetes módon előfordul a szarvasmarhákban. Így a génszerkesztett tehenek ugyanolyanok – legalábbis fogyasztói szempontból – mint a többi ilyen tulajdonsággal bíró fajta.

„Továbbá, az ettől a szarvasmarhától származó élelmiszerek ugyanolyanok, mint a hagyományos módon tenyésztett szarvasmarháké, melyek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal"

– jelentette ki az FDA

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Horror a teheneket így tartani?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5