Skip to main content
kotyogós kapszulás kávéfőző

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Sok szempontból különbözik egymástól a kotyogós és a kapszulás kávéfőző. 

De milyen előnyei és hátrányai vannak a két típusnak és vajon melyik a jobb választás?

hirdetés

Az egyik közismert, műszaki cikkeket forgalmazó üzlet konyhafelszerelés részlegén bolyongva megütötte a fülemet egy társalgás.

Az eladó beszélgetett egy idős nénivel, aki nem tudta eldönteni, hogy a régi, jól ismert és évtizedek óta bevált kotyogóst cserélje le egy újra vagy kipróbálja a tévéreklámokban látott kapszulás kávéfőzőt.

Mint kiderült, a nagymama nagy kávérajongó, szereti áthívni magához a lányait vagy a barátnőit kávézni, új recepteket kipróbálni, de a hajdanán vett kotyogós kávéfőzőnek letört a fogantyúja, így már nem tudja használni. Az eladó többféle márkát mutatott a hölgynek, volt köztük alumínium és rozsdamentes acél is. A kapszulás masinák, mint kiderült, nem csak eszpresszót, hanem kapucsínót, macchiatót és egyéb bársonyos, vastag habbal készült csodákat is képesek a csészébe varázsolni, de az idős hölgyet ez a sok lehetőség csak még inkább elbizonytalanította.

A kotyogós kávéfőzés egy igazi rituálé

Aki kotyogós kávéfőzőt használ, jól tudja, hogy egy - tudatos vásárlás révén vett - minőségi darab akár hosszú éveken, évtizeden át működőképes marad. De nem titok az sem, hogy nemcsak a kávé márkáján múlik a kész kávé aromája, telt íze. A megfelelő íz eléréséhez fontos szempont, hogy milyen mértékben tömörítjük össze a kávét. Számít, hogy milyen finomságúra daráltuk előtte a szemeket és az is, hogy lassan vagy gyorsan folyik le a barna nedü. Ha nem akarjuk, hogy fémes íze legyen a kávénak, hideg helyett forró vizet töltsünk a kotyogós alsó részébe, a nyomáscsökkentő szelep alsó pereméig.

A kapszulás kávéfőzővel sokkal könnyebb a dolgunk, csak beletesszük a kapszulát a készülékbe, megnyomjuk a gombot, pár pillanat és már kavargathatjuk is a finom, forró italt. Ráadásul számalan íz és aroma közül választhatunk, attól függően, hogy épp mihez van kedvünk.

A néni valósággal elámult a sokféle kapszula látványától és persze újabb kérdéseket tett fel. Mi van a kapszulában, hogy tudja kiszedni belőle a zaccot, mert ő azt a kertben a virágok alá szórja, miért van annyi féle forma, miért nem egyforma mindegyik? Az eladó türelmesen válaszolt minden kérdésre, elmondta, hogy minden márka egyedi kapszulával működik, amiben a kávé mellett műanyag elemek is vannak, így az újrahasznosításra és a szelektív hulladékgyűjtésre külön oda kell majd figyelni.

Az idős hölgyet ez az információ láthatóan meglepte. Sajnos nem volt időm végighallgatni a beszélgetést, így nem derült ki, végül a nagyi melyik kávéfőzőt vette meg. Úgy vélem azonban, a kotyogós mellett dönthetett, hisz a polcon látható volt olyan változat is, mellyel 6 adag is elkészíthető egyszerre. És gondolom, ő is úgy gondolta, járt utat nem érdemes járatlanért elhagynia.

Divat és környezetszennyezés

Az Index pár éve arról írt, hogy a kapszulás kávégépek divatja miatt jelentősen csökkent a kotyogósok megrendelése és forgalma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azóta teljesen kiszorult volna a “régiség” a piacról, bár 2019-ben percenként 39.000 db kapszulát gyártottak a világon, ami igencsak elgondolkodtató adat. Ha bárki beüti a keresőbe, hogy kotyogós kávéfőző, szép számmal érhet el találatot, és akár egy formatervezett, egyedi darabot is kinézhet magának.

2019-ben Piotr Barczak, az Európai Környezetvédelmi Iroda vezetője úgy nyilatkozott, hogy pár cég, így például a Nespresso is jelentős lépéseket tett az újrahasznosítás terén, e lehetőségek azonban nem könnyen elérhetők. “A kapszulákat gyártó cégek állítják, a termékeik újrahasznosíthatók, ami igaz is, a probléma azonban az, hogy nem gyűjtik a kapszulákat jól, illetve az újrahasznosításuk is bonyolult.” Így rengeteg kapszula került, kerül más kommunális hulladékkal együtt a szemétbe, bár az Origó nemrég arról írt, hogy a Nespresso Magyarországon már 50 százalékban gyűjti vissza az alumíniumkapszulákat, és a cél az, hogy ez a viszonyszám emelkedjen. Tehát minden második kapszula még mindig a szemétben végzi, ez is egy elgondolkodtató adat.

Azonban aki már kapszulás gépet vett, se keseredhet el, hogy szennyezte, esetleg szennyezheti a környezetet, ha vesz egy rozsdamentes acél kapszulát, és ezentúl csak azt használja. Bár tulajdonképpen ez a megoldás a kotyogóst “másolja”, mégis környezetbarátabb technológia, arról nem is beszélve, hogy a kapszulás kávéfőző nem válik feleslegessé a háztartásban, kvázi hulladékká.

Árkérdés

Ha bárki összehasonlítja, mi az ára egy modern, minden igényt kielégítő kotyogósnak és mi egy kapszulásnak, eldöntheti, mi lehet számára a megfelelő megoldás. Nagy titkot ugyanakkor nem árulunk el, ha itt írjuk, hogy a kapszulás gépek általában (jóval) drágábbak...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Pár csésze kávé rendszeres fogyasztása miatt változhat a nők mellmérete

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Perry Merrity II on Unsplash 

TOP 5