Skip to main content
emeletes disznóól Kína

Kép forrása: youtube

Már 2018-ban is hírt adtak a kínaiak arról, hogy 7, 9 és 12 emeletes disznóólakban nevelik fel és vágják le, dolgozzák ott fel a malacokat.

Sertésfarm a 21. században

Úgy látszik, a példa ragadós, illetve egyre több disznóhúsra van kereslet, így folyamatosan növelni kell az állományt ahhoz, hogy a hazai igények (is) kielégíthetővé váljanak.

hirdetés

A növekvő keresletre tekintettel októberben a kínai Hupej tartományban, ezen belül Ocsou város határában adták át azt a 26 emeletes disznóólat, mely jelenleg a világ legnagyobb ilyen épülete, írt erről a Guardian.

A tervek szerint évente 1.2 millió állat kerül felnevelésre és levágásra a „farmon“, 3 hónappal ezelőtt az első 3700 állat elhelyezésre is került az objektumban. Ha az épület teljesen kialakításra kerül, 800.000 négyzetméteren 650.000 disznót tudnak majd egyidejűleg tartani.

Etetés gombnyomásra

A malacokat gombnyomásra etetik, mégpedig 30.000 automata etetőponton, mindezt egy központi teremből irányítva.

A sertéstrágya sem megy veszendőbe, biogázt állítanak elő belőle, mely az épület energiaellátását segíti.

Az obejktumot működtető cég eddig az ingatlanpiacon jeleskedett, - több cementgyárral is rendelkeznek -, a hazai piac beszűkülésével azonban váltottak, így kezdtek bele az új üzletágba. Az épületet tulajdonképpen saját maguknak építik fel.

A sajátos munkajognak köszönhetően a dolgozók az objektumból hetente csak egyszer mehetnek ki, a ki és a belépést szigorú fertőtlenítésnek kell megelőznie, elkerülendő az állatok megfertőződését, mely hamar az állomány megbetegedését és a betegség rohamos elterjedését eredményezheti.

Egy helyi gazdálkodó azonban nem csak ettől tart, nyilatkozva a lapnak azt is elmondta, nagyon tart a várost (majd) ellepő bűztől. Elmondta még azt is, hogy úgy tudja, az objektumban pár hónap alatt vágásérett lehet egy malac, szemben a hagyományos tartás szerinti egy évvel.

A kínai állam támogatja az ilyen projekteket, hisz Kína adja a világ sertéshús-fogyasztásának a felét, sőt, nem csak hatékonynak és biztonságosnak ítéli meg a városi disznófarmot, hanem még környezetbarátnak is.

Dirk Pfeiffer, a City University of Hong Kong professzora ehhez képest teljesen más álláspontot képvisel. Szerinte az óvintézkedések ellenére fenáll a veszély az állatok megfertőződésére, de az alapvető probléma mégsem ebben áll, hanem abban, hogy a klímaváltozás következtében csökkenteni kellene-e a húsfogyasztást és így a termelést is. Azaz ebbe az irányba kellene-e elmozdulni, és nem a jelentős erőforrásokat felemésztő, valamint a karbonkibocsátást növelő húsgyártást kellene fokozni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Felhőkarcolót építenek malacoknak, hogy ott neveljék fel őket

Forrás - Nyitókép forrása: youtube

TOP 5