Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kína tavaly kiemelkedő mértékben bővítette naperőmű-kapacitását, meghaladva ezzel az Egyesült Államok teljes kapacitását. 

Az ázsiai ország így összesen már 610 gigawatt naperőművet üzemeltet, ami a paksi atomerőmű teljesítményének 300 szorosa, írja a novekedes.hu.

hirdetés

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Kína 2022 után 217 gigawatt naperőművet telepített az országban, míg az USA teljes kapacitása „csak“ 175 gigawatt. (Megjegyzendő ugyanakkor, hogy Kína összesen 610 gigawatt naperőmű-kapacitással bír, ami a legnagyobb a világon.)

A rangsorban harmadik helyen India áll, amely 94 gigawatt naperőmű-kapacitással büszkélkedhet, majd Japán következik 90, illetve Németország 80 gigawattal.

Megjegyzendő még az is, hogy Kína nemcsak nap, hanem szélerőműveket is épített 2023-ban, így az ország a világ naperőmű kapacitásának 58 százalékával, a szélenergia esetében pedig 60 százalékával bír.

Ugyanakkor Kína széndioxid kibocsátása becslések szerint már tetőzött, de még nem csökkent a szénerőművek száma. 2025-től azonban várhatóan már csökkenhet az elégetett szén mennyisége, ami jelentős előrelépés lehet.

Árcsökkenés

Az árak az egyre erősebb verseny miatt tavaly jelentősen csökkentek, ez pedig nagyban segítette a nap- és szélerőművek telepítését. Idén Kínában a megújulók bővítése tovább folytatódik, bár már kisebb ütemben: a naperőmű-kapacitás várhatóan 7 százalékkal, a szélturbinák pedig 11 százalékkal bővülhetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kína szupergátat, a világ legnagyobb vízerőművét fogja felépíteni

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jukka Niittymaa képe a Pixabay -en.

TOP 5