Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Kína energiatárolási kapacitását jelentősen bővítette egy új, nátrium-ion akkumulátorokra épülő telep üzembe helyezésével Nanning városában, Kuanghszin tartományban. 

A 10 megawattórás létesítmény, amely a China Southern Power Grid hálózatához csatlakozik, az első lépés egy nagyobb, 100 megawattórás projekt megvalósításában, írja a Világgazdaság.

hirdetés

A teljes projekt befejezésekor a telep évente 73 millió kilowattóra megújuló energiát képes majd tárolni és a hálózatba visszatáplálni, ezzel körülbelül 35 ezer háztartás energiaellátását biztosítva és 50 ezer tonna szén-dioxid kibocsátást megelőzve.

A nátrium-ion technológia előnye a lítium-ionos rendszerekkel szemben az alacsonyabb költségviselés és a nyersanyagok könnyebb hozzáférhetősége, azaz a nátrium-ion akkumulátorok alapanyagai olcsóbbak és bőségesen elérhetőek, ráadásul alacsony hőmérsékleten is hatékonyan működnek. A nanningi telep 22 ezer darab 210 amperórás cellából áll, amelyeket mindössze 12 perc alatt lehet 90 százalékra feltölteni. A nátrium-ion akkumulátorok gyártási költségei akár 20-30 százalékkal is csökkenthetők, ami jelentős megtakarítást jelenthet az energiatárolás területén.

Az új akkumulátorparkok elsődleges célja a megújuló energiaforrásokból származó áram tárolása, amely lehetővé teszi az energiatermelés és -felhasználás közötti időbeli korlátok áthidalását. A napelemek által nappal termelt energia tárolása kulcsfontosságú a hálózat stabilitásának fenntartásához, különösen olyan időszakokban, amikor a rendszernek szüksége van rá, de a napenergia nem áll rendelkezésre.

Az akkumulátorparkok kiépítése és működtetése létfontosságú Kína energiatermelési céljainak eléréséhez, amelyek között szerepel a nap- és szélenergia részesedésének növelése a teljes áramtermelésen belül. Tavaly év végén ez a részesedés már elérte a 15,3 százalékot, és egyes régiókban már 20 százalék felett van. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nátriumos akkumulátor válthatja a lítiumosat?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by fabrikasimf on Freepik

TOP 5