Skip to main content

A Toshiba júniusban bejelentette, hogy az ország természeti katasztrófával sújtotta Északkeleti részére egy összesen 100 MW teljesítményű naperőmű parkot fog építeni, ami a legnagyobb ilyen jellegű beruházás lesz a szigetországban. – írta meg a Yahoo

A cég az olyan mindenesek közé tartozik, mint a Mitsubishi, akik a golyóstolltól kezdve az atomerőműig mindent gyártanak. A Toshiba a projectet Minami Soma-ban építi fel, a beruházás összértéke meghaladja a 380 millió dollárt. Az építkezés lekörözi a szintén nem rég bejelentett Kyocera vállalat által az ország déli részébe telepítendő 70 MW-os hasonló naperőmű parkot.

A Toshiba még az idén megkezdi az erőmű építését és várhatóan 2014-ben már üzembe is helyezik.

Minami Soma lakossága kénytelen volt elhagyni otthonait a fukushimai baleset után, hiszen alig 25 km-re található a helység a megsérült nukleáris létesítménytől, így az ilyen jellegű helyigényes beruházásoknak ideális a hely az amúgy is helyszűkében lévő Japánban.

A fukushimai baleset után Japánban komoly villamosenergiára vonatkozó megszorító intézkedéseket vezettek be, hiszen az ország energiaellátásának több mint 30 %-át atomerőművekből nyerték, amelyeket most elkezdenek leszerelni. (Ezek közül is a legnagyobb volt a fukushimai)

Az ország energiaéhségét Japán folyékony földgáz (LNG) importtal igyekezett kielégíteni, ez hosszútávon azonban igen költséges és az ország számára nem fenntartható. A Japán kormány éppen ezért újfajta támogatási, kötelező átvételi rendszert vezetett be a megújuló energiát felhasználó termelőkre, amely kapcsán gombamód elkezdtek szaporodni az ilyen jellegű beruházások.

Yahoo nyomán, Energia.ma

Forrás: http://energia.ma/gazdasag/20120621-a-toshiba-japan-legnagyobb-naperomuvet-epiti-fukushimaban/

Kép forrása: http://www.energia.gr/article_en.asp?art_id=26200

TOP 5