Skip to main content

The-Cloud-MVRDV-1-537x405A jelek szerint az építőiparban világszinten már múlóban a válság, legalábbis erre enged következtetnünk, hogy szinte naponta jelennek meg új és új felhőkarcolók terveiről szóló tudósítások. De hol vannak már az egysíkú, unalmas hasábok! A tervezők egymással versengve igyekeznek megbolondítani az egyszerű toronyházakat. Így tett az MVRDV iroda is, amely egy Szöulba álmodott házzal rukkolt elő. A The Cloud elnevezésű toronypár egy derékban pixelesen kissé szétesett ház látszatát kelti.

 

A Yongsan Dreamhub projekt (egy teljes új városrész, amelynek tervezője Daniel Libeskind) keretében tervezett lakóépület-pár különleges tartozéka a két tornyot összekötő elem lenne, amelyben közösségi funkciók, például zöldfelületek és tetőkertek kapnának helyet. A különféle szabadidős funkciók (wellnessközpont, medencék, fitneszstúdió), továbbá konferenciaközpont, éttermek és kávézók szintén ide kerülnének, így a talajszinten felszabaduló területeken szintén zöldfelületeket lehet kialakítani - utóbbiak Martha Schwartz tervei alapján létesülnek majd. További környezettudatos tényezők a természetes megvilágítás alkalmazása, és a természetes keresztirányú szellőztetés.

A 260, illetve 300 méter magas épületek Szöul új üzleti negyedének büszkeségei lesznek majd. A teraszok, kertek mellett több úszómedence is kerülne az épületbe, így még kiadós úszás miatt sem kellene lakóinak leszállnia a földre… A toronyházak közösségi terei általában a földszintre kerülnek, így ez a megoldás mindenképp újszerűnek mondható (bár, amint tegnapi cikkünk is bizonyítja, hamarosan általánosan bevett trend lesz). Az épületben 80-260 négyzetméter alapterületű lakások, többek között tetőszinti luxus penthouse lakások kapnak majd helyet. A tornyok befejezését 2015-re tervezik.

Érdekesség, hogy az építésziroda honlapján nemrég közlemény jelent meg, amelyben bocsánatot kérnek: nem szándékosan tervezték a házat olyanra, hogy külseje felidézze a szeptember 11-iki merényletet - a "szétrobbanó" torony valóban kelthet ilyen képzeteket. Mint írják, az elképzelés alapja egy, a felhők fölé nyúló torony és a derekánál lebegő felhő képe volt. 

Forrás:  

TOP 5