Skip to main content

generátorpadló

A rezgés energiájának felhasználása nem újkeletű dolog, ennek ellenére hazánkban még kevesen hallottak róla annak ellenére, hogy a tudományos csatornák is nemegyszer foglalkoztak a témával.

Ezek leginkább a közlekedés okozta rezgésekről adtak hírt, így pl. arról, hogy lehet az autópályák, hidak okozta rezgéseket kihasználni világításra, de egy-egy film bemutatta azt is, ahogy a forgalmas metróban ki-be közlekedő emberek mozgási energiáját felhasználva hogy lehetett „ingyen árammal” ellátni az ott használatos eszközöket, pl. a ki-beléptető automata rendszert.

mozgással tölthető elem

Egyszerű hétköznapi eszközeink is feltölthetők az ingyen energiával, pl. mobil telefonjaink, lap-topjaink, talán erről is sokan hallottak már. Kérdés, mennyire lesz ez az erőforrás felhasználható, ha pl. a mobilokat inkább napenergiával akarják majd tölteni akár már a közeljövőben is. Főleg akkor, ha egyre jobb hatásfokú és hamarabb feltölthető elemeket akar a zöldipar rendszerbe állítani.

További kérdés azonban, hogy mi van akkor, ha nincs napsütés, vagy elegendő napsütés. Akkor bizony jól jön az alternatív energia, állítják ezen erőforrás hívei. A jövő majd eldönti a kérdést. Ha olcsó lesz a technológia alkalmazása, és tömegméretekben gyártható lesz bármely új megfelelő eszköz, a rezgési energia is hadrendbe lesz állítható. Nyilván segíti az elterjedést az is, hogy csak mobil telefonból becsült adat szerint négy milliárd van a Földön, és akkor még nem ejtettünk szót az egyéb kütyükről, táblákról, lap-topokról, fényképezőgépekről, stb.

vibrowind

A rezgési energia felhasználása tehát nagy jövő előtt áll, de más szempontokat figyelembe véve alkalmazása tágabb kört is felölhet, mint a mobilokba való beépítés. Tavaly adott hírt a Diverziti Egyesület pl. arról, hogy a Cornelli Fenntartható Jövőért Központ hogy finanszíroz új kutatásokat. A Wibro-Wind csoport a szél rezgését próbálta elemezni és átalakítani elektromos energiává, hisz olyan helyeken, ahova nem telepíthető szerintük ormótlan szélturbina, kihasználható a szél mozgása is energiatermelésre. http://www.diverziti.hu/2988/szelrezgesbol-nyernek-aramot-tanulok/

Ez egy ötletes kezdeményezés, kérdés azonban, hogy kell-e valójában egy ilyen alternatíva, ha másképp is megoldható az áramtermelés. A napelemeken, napkollektorokon kívül pl. a legtöbb ház tetejére telepíthető új típusú, Bil Becker féle szélturbina bizony alkalmas lehet sok ház energia ellátására, bár még nem elterjedt technológia a világon. http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/a-v%C3%A1ros?showall=&;start=5

Ha mindehhez hozzávesszük azt is, hogy optimálisan felhasználható a földhő is energia nyerésére, a kérdés megválaszolása igen bonyolulttá válhat. Vélhetően a jövő épületei több lábon fognak állni, így a rezgési energia is teret hódít majd annak ellenére, hogy egyedül nem képes összenergiával ellátni pl. irodaházakat.

Ettől függetlenül a japánok már kísérleteznek a rezgési energia begyűjtésével. Erre a célra létrehozott és behatárolt útszakaszon haladnak pl. a kísérleti irodaépületek folyosóin az ott dolgozók, hogy semmi se vesszen kárba. Mindezt a tevékenységet jól összehangolják megfelelő viselkedésminták kialakításával, precíz módon kidolgozott tervekkel. Nemcsak hogy nem égetik feleslegesen az égőket az épületben, de meghatározott ideig tartják az üzleti megbeszéléseiket is. Ha az adott tárgyalásra egy óra áll pl. rendelkezésre, akkor egy óra alatt végeznek, feleslegesen nem beszélnek, nem egyeztetnek. Nem is lehet, hisz a ledek automatikusan kialszanak, ha eltelt az egy óra.

Talán egy magyar ember számára mókásnak tűnik ez a megoldás, de fegyelmezett társadalmakban, mint pl. a japán, vagy a német, ez nem okoz semmilyen problémát. Főleg ha mindehhez hozzávesszük, hogy az irodaépület 20 %-nak áramtermelése így fedezhető. Tehát az összenergia ellátására nem alkalmas a rezgési energia, de nem is ez a cél, vélik a japánok. A cél inkább az, hogy a szemléletes példa alapján az irodaház alkalmazottja a munkahelyén megszerzett tudást máshol is hasznosítja, - így pl. otthon -, és mindenhol szervezetten takarékoskodjon az erőforrásokkal.

Végezetül tekintse meg a rövid videót, mely jól mutatja, egyes egyszerűbb eszközök, pl. egy lámpa energiaigény hogy fedezhető:


Béer

Forrás: elemről készült fotó vonatkozásában - http://www.technet.hu/hir/20100719/jon_a_mozgassal_toltott_akku/ 

További cikkek, műsorok a témában:
Energia az autópályákból - http://www.diverziti.hu/4000/energia-az-autopalyakbol/

Spektrum: Zöldek Ázsiában

TOP 5