Skip to main content

A dömsödi biogáz-üzem

A megújuló energiatermelés új szabályozási rendszerérének bevezetésére várnak a magyar társaság előkészített biomassza beruházásai - írja a Világgazdaság.

Salgótarjánban, Kaposvárott és Mányban egyenként 10 megawatt villamos energia- és egyenként 17-20 megawatt hőkapacitást építene ki az ELMIB, biomassza hasznosítására. A végső döntéshez azonban a cégnek biztosat kellene tudnia a támogatásokról, mert a beruházás legalább két-három évet vesz igénybe. "A legutóbbi információk szerint ez legkorábban 2013-tól lehetséges, ekkor vezetnék be a megújuló energiatermelés új támogatási rendszerét, a METÁRT"- közölte Mártha Imre , a társaság vezérigazgatója az MTI-vel.

A dömsödi biogáz-üzem

A tervezett három biomassza erőmű közvetlenül 60, közvetve 200-250 főnek adna munkát. Az Elmib aktív szereplő a gázpiacon is: magyar leányvállalata, a Magáz öt magyarországi megyében lát el gázelosztói és hálózat-létesítési tevékenységet egy több mint 3 ezer kilométer hosszú gázvezeték rendszeren. Éves forgalma több mint 100 millió köbméter. A céghez tartozó, erdélyi Harghita Gas a Székelyföldön végez gázelosztást és szolgáltatást. A társaság forgalmát közel tízszeresére, évi 25 millió köbméterre növelte azóta, amióta az Elmib a tulajdonosa.

A cégnek Dömsödön van egy 1,5 megawatt kapacitású biogáz üzeme, amely kizárólag mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékot, valamint szennyvíziszapot dolgoz fel és állít elő megújuló alapú villamos energiát. A megtermelt áramot az országos hálózatba táplálják. A tatabányai fűtőerőműnek a helyi önkormányzat mellett kisebbségi, közel 50 százalékos tulajdonosa az Elmib.

A fűtőerőművet súlyosan érinti a kötelező átvételi rendszer lényegében megszüntetést jelentő átalakítása és a hatósági ár mértéke is. A kötelező átvételi rendszerben a hővel kapcsoltan termelt áram árán támogatást élvezett a fűtőmű. Január elsején viszont hiába emelkedett a távhő hatósági ára, azt - a forint gyengülése és az olajár emelkedése miatt - "elviszi" a földgáz drágulása.

Jól halad viszont az Elmib takarékos energia megoldásainak kiépítése. A csoport folytatja az önkormányzatoknak a közvilágítás megújítására tavaly indított kétmilliárd forint értékű beruházási projektjét, és újabb négy önkormányzattal kötött erre szerződést. Négy dunántúli település - Balatonkeresztúr, Dörgicse, Nagykapornak és Teskánd - közvilágítási rendszerének megújítását fejezte be nemrégiben, és a közeljövőben újabb projektek várhatók. A közvilágítási program eredményeként egyenként akár évi 5 millió forint megtakarítást is elérhetnek az önkormányzatok.
A vezérigazgató közlése szerint ügyfeleik olyan helyzetben vannak, mint a magyar gazdaság maga, ennek ellenére az elérhető legkorszerűbb eszközök beépítésén alapuló közvilágítás megújítási program továbbra is sikeresen működik. Ennek oka, hogy a beruházásokat az Elmib finanszírozza és azt az önkormányzatok az energiaköltség csökkenéséből törlesztik. Mártha Imre szerint a közlekedés- és közbiztonsági szempontból is fontos közvilágítás megújítása és a többi - energia megtakarítást eredményező beruházás - mehetne gyorsabban is, ha az önkormányzati szektorban lennének szabad források.

(Forrás: Világgazdaság)

TOP 5