Skip to main content

(MTI-Press) - Hétszázezer lakást akar fűteni Európában tunéziai napfénnyel a Desertec német alapítvány, a francia Medgrid pedig a Földközi-tenger medencéjében kíván kiépíteni megújuló és fosszilis energiaforrásokra épülő hálózatrendszert. Az elképzelések megvalósulása egyúttal több ezer munkahelyet is teremtene.

A Desertec Foundation nonprofit alapítvány politikai vezetők, természettudósok és közgazdászok részvételével 2009-ben jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a napenergiát a sivatagi övezetekben. Nemrégiben Frankfurtban közzétette éves beszámolójában idézte Franz Triebnek, a Stuttgarti Egyetem professzorának meghökkentő mondatát, amely szerint "a sivatagok több napenergiát kapnak hat év alatt, mint amennyit az emberiség évente elfogyaszt".

Az alapítvány jelenleg három országban működik: Tunéziában, Marokkóban és Egyiptomban. Az arab tavasz késleltette ugyan az egyes projekteket, de azok megvalósítása nem kérdőjeleződik meg - állítják a vezetői. Szerintük bárki legyen kormányon, a megújuló energiák hasznosítása mint a gazdasági fejlődés húzóágazata továbbra is kulcsfontosságú marad.

A program Tunéziában halad a legjobban. Az alapítvány a TuNur céget támogatja, amely 2014-től 2000 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi az ország déli részében. A beruházás költsége 7-9 milliárd euró (2058- 2646 milliárd forint); ebben nincs benne az áramot Olaszországba szállító tenger alatti kábel költsége, amely Till Stenzel, a TuNur vezérigazgatója szerint 1,5-2,5 milliárd eurót kóstálhat.

Legalább 22 ezer munkahely

A program révén, amelyet várhatóan támogat a Világbank és az Európai Unió is, közvetlenül és közvetetten legalább 22 ezer munkahelyet teremtenének - közölte Stenzel a Le Monde című francia lappal. Ezek nagyobb része Tunéziában jöhet létre, ugyanis a beruházások 60 százaléka - közöttük 825 ezer napelem gyártása - helyben valósul meg.

A vezérigazgató és a Desertec vezetői nem rejtik véka alá, hogy még sok mindent meg kell oldaniuk a program finanszírozásától az áram európai értékesítési árának meghatározásáig. A program ugyanakkor példaértékű számukra, ráadásul egy másik szempontból is újdonság: a technológia rendkívül víztakarékos.

Marokkóban a napenergia hasznosítása már valóság. 2007-ben avatták fel Afrika első naperőművét, és a kormány stratégiai ágazatként kezeli a nap- és a szélenergiát. Az igények hatalmasak: az ország energiaszükségletének 96 százalékát importból fedezi, a kiadások a GDP 10 százalékát teszik ki. "A lakosság arról álmodik, hogy ugyanolyan legyen az életszínvonala, mint Európában. Az energetika kérdése azonban nem foglalkoztatja. Ha nem teszik rá fogékonnyá, nehéz lesz nyélbe ütni újabb és újabb, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tervet" - vélekedett a marokkói Meriem Rezgaui, a Desertec projektvezetője.

Az alapítvány a szélenergia hasznosításában úttörő szerepet játszó Schleswig-Holstein német szövetségi tartománnyal közösen képzési programot ajánlott fel a marokkói környezetvédelmi minisztériumnak technikusok és menedzserek részére. A közös programban a német fél 3 millió euróval (882 millió forint), a marokkói pedig 600 ezer euróval (176 millió forint) vesz részt.

Az alapítvány mellett egy másik német szervezet is tevékenykedik Marokkóban: a mintegy ötven céget tömörítő Desertec Industrial Initiative, amely Varzazátban vesz részt naperőmű építésében. A létesítmény 2014-ben lesz üzemképes.

A Transgreen, a mediterrán energiahálózat terve

Az arab tavasz nem könnyítette meg André Merlinnek, a Transgreen elnevezésű energiahálózat tervét 2010-ben előterjesztő, mintegy húsz francia és földközi-tengeri iparvállalkozót tömörítő Medgrid cég vezetőjének a feladatát. A térséget megrázó politikai felfordulások ugyanis hátráltatják a Földközi-tenger medencéje és Európa közötti, megújuló és fosszilis energiaforrásokra támaszkodó hálózat létrehozását.

"Megmaradtak a kontaktusok és folytatódik a munka a marokkói és tunéziai vezetőkkel, de Egyiptommal, Líbiával és Szíriával sokkal bonyolultabb a helyzet" - értékelte az állapotokat.

A helyzet tisztázódásáig Merlin több terven is dolgozik, így Portugália bevonásán a Medgridbe, a Szardínia, Algéria és Tunézia közötti összeköttetés létrehozása érdekében együttműködési szerződés aláírásán Algériával, valamint a Medgrid megerősítésén a Földközi-tenger medencéjének keleti részében Törökország ambícióra építve, amely az energiát és annak szállítását diplomáciai eszközként és a térségre való befolyásolás eszközeként alkalmazza.

A Medgrid - a Desertec-hez hasonlóan - a Közel-Keleten és Észak-Afrikában akar megújuló energiaforrásokra telepített erőműveket építeni és energetikai szempontból összekapcsolni a Földközi-tenger két partját.


MTI

TOP 5