Skip to main content

A Cambridge Egyetem Cavandish Laboratóriumának kutatói olyan napelemet fejlesztettek ki, mely maximális hatékonysága akár 25%-kal is meghaladhatja a jelenleg használt napelemekét. Az új fejlesztésnek köszönhetően jelentős mértékben megnőhet a napelemek által megtermelt energia mennyisége

A napelemek a fotonok energiáját elnyelve állítanak elő elektromos áramot. A hagyományos napelemek csak a napfény egy részét képesek hasznosítani, és az elnyelt fény – főleg a kék fotonok– energiájának nagy része hőként elveszik. Mivel ezek a hagyományos napelemek nem képesek a különböző színű fény minden energiáját hasznosítani, az felületüket érő fénymennyiség 34%-ánál többet nem tudnak árammá alakítani.

Neil egy korábbi képen

A Neil Greenham és Sir Richard Friend által vezetett kutatócsapat olyan hibrid cellákat fejlesztett ki, amelyek elnyelik a vörös fényt és hasznosítják a kék fény extra energiáját is. Általában a napelemek minden elnyelt fotonból egy elektront állítanak elő. Pentacén – egy szerves félvezető – hozzáadásával viszont egy fotonból két elektront képesek előállítani a napelemek, így 44%-ra lehet növelni a panelek által elnyelt fény arányát.

„Az organikus és hibrid napelemekben nagyobb lehetőség rejlik, mint a szilikon alapú technológiában, hiszen alacsonyabbak az előállítási költségei. De mivel a naperőművek telepítésének költségeit nagyrészt a föld, a munka és az eszközök teszik ki, a technológiánkat még fejleszteni kell, hogy igazi alternatívát nyújtson a hagyományos napelemek mellett” – mondta Bruno Ehler, a kutatás eredményeit közlő tanulmány egyik szerzője.

A tanulmányt a Nano Letters folyóirat jelentette meg. (EurekaAlert/Tisztajövő.hu)

(Forrás: innováció.hu)
Ajánlott külföldi cikk:
http://www.labspaces.net/117458/Here_comes_the_sun__New_organic_solar_panels_increase_efficiency_by____

TOP 5