Skip to main content

Cincinnati

(Szerkesztő megjegyzése: Örülnénk neki, ha nyárig valóban megújuló energiával látnák el Cincinnati városát, de erre kevés esélyt látunk. Már a Terminátor kormányzósága alatt is voltak hasonló próbálkozások, a célokhoz képest vajmi kevés eredménnyel. Erről az oktatási segédlet Energetika fejezetében Az olajalapú társadalmak problematikája / A nagy energiablöff c részben olvashat bővebben: http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/eroforrasok-energetika?showall=&;start=4 )

Mivel a klímaváltozás miatt rendszeresen kiöntenek a folyók, és emelkedik a tengerszint, veszélyeztetve pl. Hollandiát, megoldásnak tűnik az árvízmentes ház. Tényleg az lenne?

Egy teljes egészében megújuló energiával működő város, amely nem sújtja semmiféle plusz kiadással a lakosokat – majd a mesében, ugye? Nem egészen így gondolják az Ohio állambeli Cincinnati tisztviselői, akik nyárig megújuló árammal látnák el az egész települést. A Királynő városa jelenleg egy kizárólag megújuló energiából építkező koncepció felé halad azzal a teljesítmény agregációs tervvel, melyet a körzeti energia ellátókkal hívnának életre. (Aiolus News)

Ohioban a helyi közösség törvényben rögzített joga, hogy a lakosok érdekszövetséget hozhassanak létre, és így olyan kérésekkel forduljanak a városhoz, mint az energia felvásárlás növelése, vagy a biogáz és az áram árának mérséklése.

Cincinnati komoly lépést tett az ügy érdekében, és megkérte az energia szolgáltatókat, hogy biztosítsák a lehető legolcsóbb, és egyben legtisztább áramszolgáltatást. A városi tanács sürgeti a kabinetet, hogy válasszanak olyan szolgáltatókat, akik csak megújuló energiát kínálnak

Ha mindez sikerül, a tisztviselők az Egyesült Államok legnagyobb, csak megújuló energiával működő településévé tehetik városukat – ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy jelenleg Cincinnati áramellátásának 85%-a szénalapú.

A régió felfogása az energiát illetően egyre inkább a megújulók felé fordul. Nemrég közel 100 ember állt ki a kezdeményezések mellett egy közmeghallgatáson, a Greenpeace pedig egy „A tisztább olcsóbb” felirattal ellátott léghajót köröztetett a város felett, hogy felhívja a figyelmet a szénenergiával kapcsolatos externáliákra, amik évente körülbelül 200 halálesetet, 313 szívrohamot, és 3200 asztmás rohamot okoznak.

„Valószínűleg ez a legnagyobb lehetőség Cincinnati számára az elkövetkezendő néhány évben a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Elvégre a fő kérdés az, hogy hogyan kapjuk az energiát.” - jelentette ki Larry Falkin, a város hivatalának környezetminőségért felelős vezetője.

A helyi tisztviselők jelenleg olyan terveken dolgoznak az áramszükségletüket illetően, ami összeegyeztethető a szolgáltatók elvárásaival. Ha nem sikerülne megegyezni egy 100%-ig megújuló, pluszköltség mentes ellátásról, még mindig van esélyük úgy módosítani a szerződést, hogy a lakosok külön-külön választhassanak az olcsó, vagy pedig a teljesen megújuló áramellátás között.

(Forrás: Aiolus News / Energiacentrum.com)

TOP 5