Skip to main content

A növekvő létszámú emberiségnek a fosszilis üzemanyagoknál tisztább és hatékonyabb energiaforrásokra van szüksége, és a hidrogén évtizedek óta ott van a jelöltek listáján. Tiszta hidrogént azonban nem találunk a természetben, azt először le kell gyártani. Ez a folyamat energiaigényes, ezért egyelőre le kell tennünk a hidrogén használatáról.

Egy amerikai kutatócsoport most egy lépéssel közelebb került az olcsó is tiszta hidrogéngyártás megvalósításához. Az Arizonai Állami Egyetem és az chicagói Argonne Nemzeti Laboratórium mérnökei összeraktak egy mesterséges falevelet, amely napenergiával bontja szét a vizet az összetevőire, hidrogénre és oxigénre.

A Nature Chemistry tudományos lapban közölt tanulmány szerint egy elektronrelének köszönhetően jutottak közelebb a természetes fotoszintézis utánzásához. Eleinte nem működött jól a mesterséges levél, mert nem tudtak hatékonyan összehangolni egy gyorsabban és lassabban végbemenő folyamatot; a fény kémiai energiává való átalakítását, ami gyorsabban megy, valamint a kémiai energia felhasználását a víz bontására, ami lassan történik meg – írta Thomas Moore, a tanulmány egyik szerzője.

Arra jöttek rá a kutatók, hogy a természetben is van egy köztes lépés a gyors és a lassú folyamat között, és hogy ezt leutánozzák, egy relét építettek a szerkezetükbe. Innentől máris gördülékenyebben ment a hidrogén előállítása. A projekt még igencsak korai stádiumban van, arról például még nem beszélnek, hogy a mesterséges levelek négyzetmétere mennyi hidrogént tud előállítani.

Mindenki abban bízik, hogy a hidrogéntermelés felfuttatásával csökkenteni lehet a világ olajfüggőségét. Az energiaforrás nemcsak a földi szállításban, de akár az űrhajók meghajtásában is fontos szerepet játszhat.

Forrás

Kép

TOP 5