Skip to main content

A megújuló energiaforrások kihasználása az egyik nagy lehetősége az emberiségnek arra, hogy hosszú távon gondolkodhassunk ezen a bolygón. A nap, a szél és egyéb zöld energiák befogása, hasznosítása területén már most is remek eredményeket mutatnak fel a kutatók, de továbbra is komoly gondot okoz az energia tárolása.

Olcsó, biztonságos és fenntartható

Ezért van nagy jelentősége a USC (University of Southern California) kutatói által kifejlesztett új akkumulátor típusnak, ami a hagyományos, lithium-ion alapú cellákhoz képest ötször annyi ideig, nehézfémek felhasználása nélkül képesek az energia tárolására. A Sri Narayanvezetésével elkészült prototípus tehát nem a mobilok akku problémáját oldja meg (reméljük csak egyelőre), hanem a nap, illetve a szél energiájának tárolását akkor, amikor ezek a források éppen nem érhetők el (éjszaka, szélcsend).

A megújuló energia felhasználásának új lökést adó találmány alapjait egy organikus redox-flow akku képezi. A redox-flow akkumulátorok folyékony elektrolitben tárolják az elektromos energiát, a töltésük, illetve kisülésük pedig úgynevezett reakciós kamrákban zajlik, amelyeken belül vékony membránok választják el egymástól a folyadékokat. Amikor az elektrolitot átpumpálják egyik kamrából a másikba, a membrán közvetítésével elektromos áram termelődik.

Acikk itt folytatódik...

Forrás

A képen egy víz alapú, redox-flow akku található, ami alapjaiban változtathatja meg az energia ipart (Fotó: Gus Ruelas)

TOP 5