Skip to main content

Az elsősorban humanitárius projektjeiről és ötletes újrahasznosított anyaghasználatáról ismert japán építésznek, Shigeru Bannek idén tavasszal ítélték oda a Pritzker-díjat, majd nem sokkal később átadták az általa tervezett Művészeti Múzeumot is Aspenben.

Ennek apropóján készített vele interjút a New Yorker magazin riportere, Dana Goodyear, melynek köszönhetően számos, eddig ismeretlen tény is kiderült az ironikus válaszokban is jó tervezőről, aki az utóbbi időben csak hajléktalanoknak vagy kőgazdagoknak tervezett. A Curbed.com szerkesztői Goodyear interjúja alapján összegyűjtötték a legérdekesebb tudnivalókat az építészről. Íme!

1. „ Nem tudom, hogy mit jelent a 'Zöld Építészet'. Engem nem érdekel sem a 'zöld', sem az 'eco', de a 'környezetbarát' kifejezés sem. Egyszerűen csak utálom a pazarlást. Én nem formatervező építész vagyok, a terveim mindig is a problémamegoldásra összpontosítottak” - mondja a fenntartható épületeiről ismertté vált építész.

2. „ A Vitra Campusban van világ legdrágább építészeti gyűjteménye. A gyűjtemény legolcsóbb darabjai az én sátraim” – mondja a riporternek a látszólag szerénynek tűnő Shigeru, aki örömét leli abban, ha megkülönböztetheti magát másoktól.

3. Shigeru régebben rögbizett, 8-as volt a mezszáma.

4. Az építész nagyon kedveli a lágy esésű fekete vászonholmikat, állandóan ilyeneket visel (egy találó vélemény szerint "úgy néz ki, mint egy összepattintható Lego figura"). Ezeket a ruhákat anyja varrja meg neki, aki varrónő, és műhelye Ban tokiói stúdiójának második emeletén üzemel. Minden ruháját ő tervezi. Felesége, akivel mindkettejük zsúfolt életritmusa miatt ritkán találkoznak, noteszokat és egyéb kiegészítőket tervez, melyeket ipari anyagok ihlettek.

A cikk itt folytatódik...

Forrás

Fotó: View Pictures / Europress / Getty

TOP 5