Skip to main content

A fejlesztők és rengeteg pályázó is jelzett problémákat az online rendszerben, így azt teljes körűen tesztelni kell. Amíg a teszt le nem fut, szüneteltetik a pályáztatást. Hétfőn a hűtőcserés pályázattal is gond lehetett, kedden már azon az oldalon is megjelent egy közlemény, felfüggesztik e pályázatok benyújtását is.

A lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatot kezelő Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. bizonytalan időre, a rendszerben jelentkezett műszaki problémák megoldásáig felfüggeszti a kazáncsere-pályázatok befogadását – olvasható a társaság honlapján. A kazáncsere program IT-rendszerével már a múlt héten is gond volt, akkor a regisztráció nem működött, összeomlott a rendszer. A HVG-t korábban azzal nyugtatták, hogy akkor sem dől össze a rendszer, ha minden pályázó egyszerre jelentkezik be.

A társaság kedden elmondta: a fejlesztők és rengeteg pályázó is jelzett problémákat az online rendszerben, így azt teljes körűen tesztelni kell. A szakemberek már dolgoznak a probléma elhárításán, azt azonban a társaság nem tudta megmondani, mikorra oldják meg a problémát, s mikor lehet pályázni.

A honlap információi szerint a pályázatokkal kapcsolatos mindennemű további információról, a benyújtások kezdeti időpontjáról a későbbiekben tájékoztat a kft., a közlemények a portálokon, az nfm.gov.hu és émi.hu honlapokon is megjelennek.

Egymilliárd forintot oszta(ná)nak szét

A fűtéskorszerűsítésre eredetileg október 28-ától a közép-magyarországi régióból nyújthattak volna be a pályázatokat, ezt követné majd az észak-alföldi, a dél-alföldi, az észak-magyarországi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli, valamint a dél-dunántúli régió.

A rendelkezésre álló keretösszeg egymilliárd forint. A forrást a népesség aránya szerint osztották meg a régiók között.

A korábban közöltek szerint a pályázat keretében minden olyan, a kazáncserével összefüggő tevékenység támogatható, amelynek szén-dioxid-kibocsátás csökkentése számítható, illetve energiamegtakarítást eredményező hatása energetikai számítással és energetikai tanúsítással igazolható.

Az elnyerhető állami támogatás lakásonként legfeljebb az elszámolható költség 40 százaléka lehet, de maximum bruttó 650 ezer forint.

Pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező, önálló gépészeti egységgel rendelkező lakás korszerűsítésére lehet. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan jelentkezhetnek.

Pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthat majd be a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személy, amennyiben ő a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan tulajdoni lapján szereplő tulajdonos.

Leállt a hűtőgépcsere is

Hétfőn eközben a hűtőgépcserérhez indított rendszer is leállt. Egy nagycsaládos olvasónk próbálta igényelni a támogatást, de nem működött az erre létrehozott felület. Olvasónk annak tulajdonította a hibát, hogy a fejlesztési minisztérium kiszélesítette a pályázói kört (már nem csak a nyugdíjasok és nagycsaládosok pályázhatnak), és a rendszer nem bírta a terhelést. "Nyilván az is játszik, hogy a nyugdíjasok ebben a rendszerben csak komoly informatikai támogatással tudnának pályázni (internetelérés, ügyfélkapus regisztráció stb.), míg most rárepülhet egy olyan kör helyettük, akiknek van például munkahelyi hozzáférésük" – írta olvasónk.

A pályázati rendszer honlapján ugyanakkor kedden délelőtt ugyanolyan szöveg jelent meg, mint a kazáncsere-pályázat honlapján, felfüggesztik a pályázatok befogadását.

Forrás

Kép: Felfüggesztették a pályázatok beadását, Fotó: https://zfr-kazancsere.hu/kzcs/default.asp

TOP 5