Skip to main content

Emlékeznek a videóra, mely egy olcsó fűtési technológiát bemutatva tavaly végigszántotta az internetet? Most hasonlóval kalapol az Indiegogón egy feltaláló.

Egy égetett agyagból készült Egloo nevű szerkezetet gyártására gyűjt pénzt egy olasz dizájner az Indiegogón. A mécsesekkel fűtő analóg kütyü működőképességéről megoszlanak a vélemények.

hirdetés

Zseniális fűtési megoldást mutatott be a Római Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója. Marco Zagaria az Indiegogón szeretne tőkét gyűjteni az Egloo nevű termék gyártásához: optimális kialakításának köszönhetően mindössze négy darab, belsejébe helyezett mécsessel képes befűteni egy szobát. A projekt honlapja szerint az eszközzel napi huszonöt forintból befűthetünk egy szobát.

Sorozatgyártanák, biztos, hogy működik?

A fiatal iparművész harmincezer dollárt szeretne összegyűjteni az Indiegogón ahhoz, hogy megkezdhesse fűtőtestjének sorozatgyártását.  Az Egloo-t egyébként 55 dolláros, vagyis durván 16 ezer forintos áron lehet előrendelni. A gyűjtés egyelőre jól halad, Zagaria alig három nappal a kampány indulása után már majdnem tízezer dollárnyi támogatást kalapozott össze.

Az Egloo egy bárhol, bármikor, szinte korlátlan mennyiségben beszerezhető, ráadásul rendkívül olcsó anyagból: agyagból készült. Pontosabban égetett agyagból (terrakottából), amelyet az ókori amforáktól a römertopf edényekig számtalan különféle módon hasznosított már az emberiség.

Régóta tudott, hogy a terrakottának kivételesen jó hőtartó képessége van, ezért is alkalmas arra, hogy olyan fűtőrendszert készítsünk belőle, amely áram vagy gáz nélkül is melegen tarthat egy helyiséget. A feltaláló szerint egyetlen Egloo-val gond nélkül befűthetünk egy húsz négyzetméteres szobát - állítja a fejlesztő.

Tiszta agyag, semmi high-tech

A színtiszta kézimunkával, fazekaskorongon készült radiátorban egyetlen elektromos alkatrész sincs. Felfűtéséhez csupán négy darab mécsesre van szükség, amelyek fokozatosan felmelegítik az eszköz két terrakotta-kupoláját. A projekt honlapja szerint öt perccel a begyújtás után a belső kupola 140-180 C°-os, míg a külső 30-50 Celsius fokos dőmérsékletre melegszik, és fűteni kezdi a szobát. Harminc perccel a beüzemelés után már érezhetően, 2-3 Celsius fokkal nő a szoba hőmérséklete, és az Egloo azután is órákig melegíti szobát, miután a mécsesek kialudtak - olvasható az oldalon.

Tényleg ez az igazi rezsicsökkentés?

A weben számtalan olyan videót találtunk, amelyek hasonló elven működő, házilag elkészíthető mécsesradiátorok összeszerelését mutatják be. Készítőik szerint a takarékos lakásfűtéshez csupán két darab – egy kisebb és egy nagyobb – terrakotta virágcserép, egy fém tepsi vagy tálca és néhány mécses kell. Ha az tepsire állítjuk az egymásba illesztett cserepeket, és aláteszünk néhány meggyújtott mécsest, máris kész az olcsó, rendkívül költséghatékony radiátor.  

Ezeket a megoldásokat anno pillanatok alatt felkapta az internet. Hamar megjelentek az első tesztvideók is, amelyek készítői tudományos alapossággal vizsgálták, valóban hatékony-e ez a pénztárcabarát fűtőtest. A tesztelők vegyes tapasztalatokról számoltak be, voltak, aki szerint remekül működik a megoldás – mások szerint viszont színtiszta szemfényvesztésről van szó, ami ráadásul veszélyes is, hiszen a mécsesek miatt könnyen kigyulladhat a lakás.

A fentiek fényében nehéz eldönteni, hogy az Egloo valóban olcsó és hatékony fűtési megoldást nyújthat-e azok számára, akik, úgy döntenek, hogy megrendelik az eszközt. A projekt oldalán egyelőre csak lelkes, támogató kommenteket olvashatunk, az egyik hozzászóló több tucat terrakotta radiátort vásárolt. 

(Hogy mi miért nem ajánljuk a kísérletezést, arról itt lehet bővebben olvasni:  - szerk.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Ilyen egyszerű részekből áll az Egloo, Forrás: Indiegogo

TOP 5