Skip to main content

 

Százmilliókat spórolna évente megújuló energiával a szegedi egyetem és az önkormányzat. A rezsicsökkentést több milliárd forint értékű beruházásokkal kívánják elérni, de így is megéri.

Egyedülálló magyar szabadalmi megoldással, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ parkja alatt húzódó szennyvízcsatorna melegével fűtenék a József Attila Tanulmányi és Információs Központot Szegeden. A projekt közbeszerzési fázisban van, kivitelezőre várnak.

hirdetés
 

Majó Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az eljárás lényege, hogy a klinika parkja alatt futó szennyvízcsatorna hőjét átvezetnék a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A TIK éves rezsije 300 millió forint körüli, tetemes részét fűtésre költik, ezért fontos a megújuló energia használata.

7-9 év alatt megtérülne

A rendszer hűtésére is alkalmas, mert nyáron hidegebb levegőt tudnak elvonni a föld alatti csatornából. A szennyvízhőt hasznosító berendezést is tartalmazó beruházás mintegy 170-180 millió forintból 2015 októberére, a következő fűtési szezonra valósulhat meg. A fejlesztés – évente közel 20-22 millió forintot spórolva – 7-9 év alatt megtérülne.

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5