Skip to main content

 

Szakmai megbeszélést tartottak Hargita Megye Tanácsánál a Modern Székely Ház, valamint a faluképvédelmi program ügyében november 4-én, szerdán. A csíkszeredai megyeházára meghívott polgármesterek, tervezők és tanácsosok próbáltak megoldást találni az eddig felmerült problémákra, valamint a programok továbbgondolására és a kész tervek kivitelezésére.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette az eddigi eredményeket: már elkészült a Modern Székely Ház 9 mintaterve megvalósíthatósági tanulmány szintjén, ezek tájspecifikusan tükrözik Gyergyó (1), Csík (4), Kászonok (2) és Udvarhely (2) vidékének jellegzetességeit.

hirdetés

A megyeelnök kifejtette, hogy ma már a fiatalok többségét kevésbé az útviszonyok, mint inkább a saját önállóságuk kialakítása érdekli, egy biztos otthon és a család megalapítása, megteremtése, de mivel ez akadályokba ütközik, elhagyják térségünket, és külföldön kényszerülnek munkát vállalni.

– Hargita Megye Tanácsa éppen ebben próbál segítséget nyújtani, akár egy jövőben  megvalósuló terv által, amellyel támogatást biztosít olyan hagyományos és mégis modern, helyi alapanyagokból készülő kis házak építésében, amelyek ideálisak két személy részére, és a család növekedése esetén bővíthetők, valamint az összes ifjúságra irányuló program révén, amely segíti a munkahelyek teremtését és a fiatalok szülőföldön maradását is. Ebben szeretnénk eredményeket elérni a nemrégiben összeállított, a Régiók Bizottságában előterjesztendő raportőri jelentésemmel is – jelentette ki Borboly Csaba.

A Modern Székely Házak megvalósításával, valamint a régi hagyományos házak felújításával kapcsolatban több kérdés is felmerült, érintve a tervezeteket, a jogi kötelezettségeket, valamint az anyagiakat. A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy tudatosítani kell a  tervezők munkájának fontosságát, valamint létre kellene hozni valamilyen formában ingyenes tanácsadást ezzel kapcsolatosan, hogy bárkinek lehetősége legyen tájékozódni mind a jogi területről, mind a konkrét kivitelezésekről, megvalósításokról.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

 

TOP 5