Skip to main content

 

Az Európai Bizottság bejelentette, kész lépéseket tenni azért, hogy az unió 2030-ra elérje a megújuló energiaforrások 27 százalékos részarányát. Az európai szélszövetség szerint a túl keveset vállaló tagállamoknak egy uniós alapba kellene pénzt fizetniük.

Ha szükséges, az Európai Bizottság lépéseket fog tenni azért, hogy az unióban a megújuló energiák részesedése 2030-ra elérje a kitűzött 27 százalékos arányt, jelentette be Maros Sefcovic, az Energia Unió alelnöke. Maros Sefcovic szokásos éves energetikai értékelésén beszélt a kérdésről.

hirdetés

Konkrétumok kellene 

Nagyon fontos fejlemény, hogy az Európai Bizottság nyíltan és határozottan elköteleződött a megújulók kitűzött arányának elérése mellett, kommentálta közleményében Sefcovic bejelentését Giles Dickinson, az európai szélenergia-szövetség (European Wind Energy Association, EWEA) ügyvezető igazgatója.

 A Bizottságnak most már csak egyértelműen meg kell határoznia, milyen konkrét lépéseket alkalmazna milyen körülmények között. Ezeket az elveket a készülő uniós direktívában is le kell fektetni, nyilatkozta Giles Dickinson.

Aki nem tesz eleget, az fizessen 

Az EWEA szerint az uniós tagállamoknak legkésőbb 2017 végéig meg kell határozniuk, hogyan terveznek hozzájárulni a 27 százalékos célszám eléréséhez. Ha a Bizottság úgy látja, hogy valamelyik tagállam túl keveset vállal, akkor elő kellene segítenie a szomszédos országok közti együttműködést.

Ha egy tagállam ezek után sem tud eleget tenni az elvárásoknak, akkor pénzt kellene befizetnie egy uniós alapba, amiből a megújuló energiaforrások fejlesztését finanszíroznák, javasolja az EWEA.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5