Skip to main content

PREFA újrahasznosított alumínium tető

Már nem divatból, hanem egyre többen ösztönösen döntenek a környezet érdekében, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, elektromos autókkal közlekedjenek, és a környezetkímélő építőanyagok is egyre népszerűbbek. A régen várt felújítási támogatásokkal talán a családi házak elavult tetőit is többen lecserélik. A legtöbb ugyanis az erősen egészségkárosító, környezetszennyező azbesztes palával fedett, melytől nem is olyan egyszerű szabályosan „megszabadulni”. A környezetbarát és újrahasznosított alumíniumból készült PREFA tető egy előrelépés a jövő érdekében, nézzük milyen előnyökkel jár.

Ökotudatos megoldások és termékek az élet minden területét érintik, gyártásuk során a környezetterhelés csökkentése különösen kiemelt. Az újrahasznosítás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy újragondoljuk környezetünkhöz való viszonyunkat, és ez egy tetőfelújításnál is fontos tényező. Az azbesztes paláról köztudott, hogy a már beépített tetőszerkezetekben található anyag finom szemcséi a levegőben lebegve oszlanak el. Nemcsak, hogy egészségünkre káros, de pénztárcánkat sem kíméli, főleg ha a felújításkor keletkező törmeléket nem a megfelelő módon kezeljük – a bírság a tulajdonost is terheli.

A következőkben nézzük át, milyen előnyökkel jár, ha az egészségre és a környezetre káros, azbesztes pala helyett, az újrahasznosított és újrahasznosítható, környezetbarát alumínium fedést választunk?

PREFA környezetbarát alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok

Az alumínium körforgása

Az építkezők és a felújítók körében az alumínium mint lehetséges ökotudatos választás már egyáltalán nem meglepő. A 100%-ban újrahasznosítható vagy újrahasznosított alumínium egyben környezetbarát is. Csökkenti a hulladék mennyiségét és segítséget nyújt az energia megtakarításában, valamint új nyersanyagok feltárásában és kinyerésében. Méltán kiérdemelte a legértékesebb újrahasznosítható anyag elnevezést. Az alumínium újrahasznosításának energiaigénye is mindössze az eredeti előállítási energiaigény 5%-a. A PREFA mint az alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok legnagyobb európai képviselője, a gyártás során jórészt újrahasznosított alumíniumot használ. Az alumínium szállítása, alacsony önsúlya miatt is energiatakarékos és költségkímélő. Ökológiai szempontból ideális a PREFA burkolatait választani, főleg azoknak az építkezőknek és felújítóknak, akik figyelnek a környezetre.

Az alumínium az első – hosszú élettartam csekély karbantartással

Az alumínium burkolatok egyik előnye, hogy nem igényelnek karbantartást, minőségük szinte az örökkévalóságig változatlan marad. Nem rozsdásodik, felületén oxigénnel érintkezve oxidréteg képződik, ami kiváló korrózióvédelmet biztosít a rozsda ellen. Sérülés esetén az alumíniumból készült tetők és homlokzatok emiatt maguktól regenerálódnak. Az alapanyag pozitív tulajdonságai mellett a hosszú élettartamhoz az egyedülálló rögzítési mód is hozzájárul: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. A PREFA-nál a Coil-Coating gyártást szigorú minőségellenőrzés kíséri, amely során a lakkréteg szilárdságát, a rétegvastagságot, a festék kikeményedését, tapadását, kötését; fényességi fokot, színárnyalatot és az alakváltozási ellenállást is vizsgálják. Az így készült termékekre a cég 40 év alapanyag, és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát ad. A PREFA alumínium tetőelemek hosszú élettartama hozzájárul ahhoz, hogy ez az anyag rendkívül kedvező energiamérleget mutasson.

PREFA alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok

Építene? Felújítana? Igenis számít a termék súlya

Az alumíniumot nemcsak tartóssága, egyszerű és gyors beépítése miatt szeretik és használják, kis súlyának köszönhetően könnyen alakítható, kezelhető, de súlya teszi a tető- és homlokzatelemeket költségkímélővé, már 5o-os hajlásszögű tető esetén is. Felújításkor akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők. Mielőtt azonban véglegesítenénk a költségvetést, feltétlenül vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét. Ha a szerkezet is átalakításra szorul, az alumínium fedés kis súlya ebben is előnyt kínál: nevezetesen az ilyen anyaghoz készülő ácsszerkezet költsége is kedvezőbb lehet.

Ha pedig valami egyedire vágyunk a környezetkímélő alumínium a formavilág területén is számos lehetőséget rejt: az anyag megjelenése egyedülálló és változatos lehet a tetőn és a homlokzaton, építéskor és felújításkor egyaránt. Érdemes vele számolni!

További információ a PREFA oldalán.

A képek forrása: Build Communications / PREFA

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5