Skip to main content
Leier

Napjainkban egyre növekszik a környezettudatos megoldások térhódítása, amely az építőipar területén is észrevehető. És nemcsak a növekvő fogyasztói igények, de a szabályozások tekintetében is látható a változás, ugyanis jövő évtől nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is lesz a környezet védelme. Az új épületek energiahatékonyságára 2022. június 30-tól új szabályozás lesz érvényes, miszerint legalább 25% -os megújuló energia részarányt kell teljesíteni a házakban, amit akár egy környezetkímélő fűtőrendszer választásával is könnyen elérhetünk.

Ilyen modern hűtés/fűtési megoldás lehet például a napelemek vagy hőszivattyús technológiák használata, amikről persze sokan gondolhatják, hogy bonyolult és drága környezetbarát rendszerek, de ez egyáltalán nem így van, sőt, hosszútávon pénztárcánknak és környezetünknek is hatalmas előnyöket kínálnak ezek a rendszerek. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a klasszikus fűtési megoldások között is akad zöld alternatíva. Ilyen megújuló energiaforrás lehet a fa tüzelőanyagként való felhasználása, hiszen az olaj- vagy a gázfűtéssel összehasonlítva a fafűtés által kibocsátott CO2 mennyisége sokkal csekélyebb, így újra eljöhet a kandallók, egyéb fatüzelésű berendezések és a jó kémények virágkora.

Hogyan vállhat fenntarthatóvá egy kandalló?

Ahhoz hogy megtudjuk, hogyan is válhat „zöld” energiaforrássá legősibb tüzelőanyagunk a fa, olyan bonyolult műszaki fogalmakon kellene átverekednünk magunkat, mint például a primer energia átalakítási tényező, a teljesítménytényező, vagy éppen az összesített energetikai jellemző. Szerencsére ezeket a számításokat elég, ha rábízzuk a szakemberekre, nekünk csak a javasolt műszaki megoldások közül kell kiválasztani a pénztárcánknak, életvitelünknek és környezeti céljainknak legmegfelelőbb technológiát. Visszatérve a „zöld” fatüzelésű megoldások kérdésére az ok tehát, amiért egy napon említhetünk egy napelemes rendszert, egy pellet tüzelésű kazánt, vagy akár egy kandallót a megújuló energiaforrások között, az a fent említett tényezők eltérő értékeiben keresendő, amelyek számításakor kiegyenlítik a végeredményt.

Személyre szabott tudatosság

Fontos kiemelni, hogy a 25% megújuló energiaszint teljesítése környezetünk védelme szempontjából nem szabad, hogy a különböző energiahordozók és hőtermelők közötti versenyről szóljon, hanem arról, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább élhető és hosszútávon fenntartható megoldást. Pl. egy zárt égésterű légfűtéses kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is biztosító kémény kombinációja, (ami egy valódi függetlenséget, igazi biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód) vagy egy pellet tüzelésű készülék, (ami sokoldalúan kihasználható az új szabályozási környezetben is) igazán kézenfekvő megoldás lehet a klasszikus fűtési módokat kedvelőknek.

Leier kémények zöld megoldás környezetvédelem

Megújuló matek – zöld megoldások számokban

És az anyagiak tekintetében mit is jelent egy-egy ilyen technológia? Alábbi táblázatunkban összeállítottunk néhány olyan alternatív fűtési/hűtési lehetőséget, amelyekkel könnyedén teljesíthető a 25%-os megújuló energia részarány.

Leier táblázat hűtés fűtés melegvíz-készítés szükséges berendezés költség

Ha a teljes ház fűtését egyetlen rendszerrel szeretnénk kialakítani, akkor érdemes lehet egy nagyobb befektetést igénylő hőszivattyús technológiát választani.

Ha valóban a legmagasabb megújuló energiaszint elérése a célunk, akkor egy termikus szolár rendszer jelentheti a tökéletes megoldást, ahol a legújabb innovációkkal már egy tetőcserépbe épített napelemes rendszer is kialakítható.

Ha azonban a hagyományos megoldások mellett szeretnénk maradni, vagy csak kiegészítő fűtéstechnikára lenne szükség a házban, akkor egy pellet kazán, vagy egy hangulatos kandalló – egy minőségi, jól szigetelt kéménnyel kiegészítve – lehet a legjobb választás. A megfelelő kémény paramétereit több tényező: pl. a tüzelőberendezés, a tüzelőanyag, és a beépítési környezet sajátosságai határozzák meg. Egy gondosan megtervezett kémény teljes mértékben biztonságos feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés hatékonyan működjön. A Leier termékkínálatában hat kéménytípus közül választhatnak a vásárlók, lefedve ezzel a felhasználói igények teljes körét, legyen szó klasszikus szilárdtüzeléses (Hasábfa, szén), nagy hatásfokú szilárdtüzeléses (Pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről, a Leier kínálatában mindenki megtalálhatja a tökéletes megoldást.

Nézzen körül a Leier kémény kínálatában: www.kemenyshop.leier.hu 

A képek forrása: Build Communication / Leier

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5