Skip to main content

PREFA napelem rögzítő rendszer 

Magyarország éghajlatán minden négyzetméterre a kifejezetten jó, körülbelül 1265 kWh napenergia jut. Emiatt is érdemes a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosítók között szétnézni. A hiedelmekkel ellentétben, ez akár a könnyűfedések kategóriájába tartozó fémtetőre is lehetséges, kulcs az átgondolt szerkezet. De lássuk miért érdemes még PREFA alumíniummal a tetőt felújítani.

Ha az energiamegtakarítás legfőbb felületeit keressük a házunkon, nem feltétlenül a tető jut először eszünkbe. Ám ha a megújuló napenergia hasznosításra gondolunk, a stabil tető szerepe máris felértékelődik. Maradva először a tetőn megvalósítható megújuló energia gyűjtésénél, a PREFA saját fedőanyagaihoz kifejlesztett rögzítő rendszere minden tetőrendszerével kompatibilis, így használjuk azt bátran.

Kádár kockától a modern villákig

Egy tető több szempontból is lehet energiakímélő vagy ún. zöld. És mivel fedjük újra a tetőt, ha sok szempontból takarékos megoldást keresünk? Magyarországon a családi házak többsége sajnos még ma is az egészségkárosító, környezetszennyező, azbesztes palával fedett, ezek között az egykor népszerű un. Kádár-kockákon is sokszor ezt látjuk. Felújítással a mai igényeknek a jellegzetes formájú épületek belső terei is gyakran csak kompromisszumok árán felelnek meg, bár láthatunk igazán modern és üdítő példákat is. Nézzük a jó oldalát: ezek egyszerű formájú tetőjének korszerűsítése esetenként kifejezetten gazdaságos módon megoldható – főleg ha megvizsgáljuk az alumínium fedés lehetőségeit.

Első lépésként oszlassunk el a tévhitet: az alumínium nem csupán egyszerű tetők fedésére alkalmas. Tetőn és homlokzaton is igazán kreatív és látványos megoldások hozhatók létre belőle, de most maradjunk a költségtakarékos és zöld tetőfelújításnál.

PREFA felújítás montázs

Újrahasznosítható alumíniumtető az azbeszt helyett!

Ha eldöntöttük, megszabadulunk az veszélyes hulladéknak számító azbeszt tetőtől, és latolgatjuk, hogy újrahasznosított és újrahasznosítható PREFA alumínium fedést választunk a hozzá passzoló ereszcsatornával, jól döntöttünk. Tekintsük át, így milyen előnyökkel számolhatunk!

Egy 10x10-es Kádár-kocka tetőszerkezeténél maradva kb. 150 m2 felület fedése a feladat. Ehhez Prefalz modellből, az ún. korcolt fedés készítéséhez szükséges anyag hivatalos norma szerinti ára négyzetméterenként 9.000-10.000 Ft+ÁFA, az ereszcsatornához pedig 8.000-9.000 Ft+ÁFA/fm áron juthatunk hozzá. Tehát kb. 1,5-1,7 millió forintnyi anyagköltséggel számolhatunk egy ilyen jellegű tető felújításakor. Természetesen ez a kalkuláció nem helyettesíti az árajánlatkérést, és függ a földrajzi elhelyezkedéstől, a munkaerő rendelkezésre állásától, és persze a felújítandó tető szerkezetének minőségétől függően változó lehet.

Az alumíniummal fedett vagy burkolt épületek számos szép példája mutatja, hogy ez az anyag nem csupán egy egyszerű épületet tud megszépíteni, de a modern építészet fontos eszköze.

PREFALZ alumíniumtető

Mitől gazdaságos választás még az alumínium tető?

Felújításkor az alumínium kis súlya miatt az elemek akár az eredeti, akár a javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők. De erről kizárólag szakemberek javaslata alapján szabad döntést hozni, akinek feltétlenül meg kell vizsgálnia a tető ácsszerkezetét mielőtt a költségvetés véglegesíti. Ha a szerkezet is átalakításra szorul, az alumínium fedés kis súlya ebben is előnyös lesz, ugyanis az ilyen anyaghoz készülő ácsszerkezet költsége is kedvezőbb lehet. A munka hozzáértő kezekben gyorsan zajlik, hiszen az alumínium könnyen formálható, de a kis súly itt is előnyt jelent.

Az alumínium burkolat másik nagy előnye, hogy nem igényel karbantartást, minősége hosszú ideig, szinte az örökkévalóságig változatlan marad, és nem rozsdásodik. Sőt az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés gyakorlatilag maguktól regenerálódnak. Az alapanyag erősségei mellett az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. A felület ilyen tartósságát az ún. Coil-Coating gyártástechnológiának köszönheti. Erre alapozva ad a cég könnyedén ad termékeire 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát, hiszen biztos lehet benne, ezekre nem lesz szükség.

További információ a PREFA oldalán.

A képek forrása: Build Communications / PREFA

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5