Skip to main content

milliárd hasznos vagyon olajvállalatok 

A globális energiaválság hatásait világszerte mindenki megérzi, de vannak olyanok, akik kifejezetten sokat keresnek a folyamaton. Ahogy ugyanis az energiacégek részvényei idén emelkedésnek indultak, a vállalatok mögött álló mágnások hatalmas vagyonokat tehettek zsebre.

Az energiaiparban érdekelt milliárdosok csak az idei év első felében több mint 20 százalékkal tudták növelni az összesített nettó vagyonukat. Ezzel pedig ők gazdagodtak a leginkább a Bloomberg által összeállított milliárdos magánszemélyek listáján.

hirdetés

Az Oilprice.com pedig meg is nézte, kik voltak azok az energiamágnások, akik a legnagyobb vagyongyarapodást hoztak össze az idei évben.

A LISTA CSAK AZOKAT TARTALMAZZA, AKIK A VAGYONUKAT ELSŐSORBAN OLAJ- ÉS GÁZVÁLLALATOKNAK KÖSZÖNHETIK,

vagyis a tiszta energiákból meggazdagodottak nincsenek rajta.

Milliárdos mágnások

Az amerikai Kinder Morgan elnöke és legnagyobb részvényese, Richard Kinder szinte kispályás a listán, ugyanis mindössze 1,4 milliárd dollárral növelte idén a vagyonát – ez azonban 20,1 százalékos növekedést jelent, ami igen szép teljesítmény. A cég egyébként energiatárolással és vezetékekkel foglalkozik. Kinder 1997 és 2015 között vezérigazgatója is volt a társaságnak. Kinder összvagyona 8,2 milliárd dollár

PONTOSAN 3 MILLIÁRD DOLLÁRRAL LETT GAZDAGABB IDÉN AZ OROSZ LEONID FEDUN, A LUKOIL ALELNÖKE ÉS IGAZGATÓTANÁCSI TAGJA.

Fedun vezette egykor a Lukoil privatizációját, és a családjával 12 százalékos részesedésük van az egyik legnagyobbnak számító orosz olajvállalatban. A Bloomberg adatai szerint Fedun csak a Lukoilban tulajdonolt részesedésének osztalékaiból 1,5 milliárd dollárt keresett. A 3 milliárdos idei növekedés pedig majdnem 45 százalékos vagyongyarapodásnak számított. Fedun nettó vagyona 9,7 milliárd dollár.

Nála is jobban járt azonban Harold Hamm, az amerikai Continental Resources energiacég elnöke. Az Oklahoma Cityben bejegyzett társaság részvénye ugyanis idén eddig majdnem 200 százalékot drágult, aminek köszönhetően 9,8 milliárd dollárral nőtt Hamm vagyona. Ez 190,7 százalékos növekedésnek számított, és az olajmágnás összvagyona jelenleg 14,8 milliárd dollár.

Az ezüstérmes szintén egy orosz szereplő, Leonid Mikhelson, akinek idén 8,6 milliárd dollárral bővült a vagyona (34,6 százalékos növekedés). Mikhelson a legnagyobb nem állami földgáztermelő cég, a Novatek vezérigazgatója. A milliárdos a cég mintegy negyedét tulajdonolja, és a vállalat biztosítja a teljes orosz gázkínálat nagyjából 10 százalékát. Mikhelson nettó vagyona 33,3 milliárd dollár, amihez az is hozzájárult, hogy 36 százalékos részesedése van a Sibur nevű petrolkémiai társaságban.

A LEGNAGYOBBAT AZONBAN EGY INDIAI ENERGIAMÁGNÁS, MUKESH AMBANI KASZÁLTA IDÉN.

Ambani - sok más érdekeltsége mellett - az indiai Reliance Industries energiacég vezetője, amelyé a világ legnagyobb finomító komplexuma. A konglomerátum egyébként számos piaci területen jelen van, például az indiai országos 4G hálózat üzemeltetésében is.

A Reliance egyébként tavaly megelőzte az Exxon Mobilt, és a világ legnagyobb, nyilvánosan kereskedett energiacége lett. Idén azonban az Exxon újra az élre került, mivel az amerikai cég 56,4 százalékos emelkedést produkált a tőzsdén, amivel a piaci értéke elérte a 272,9 milliárd dollárt – szemben a Reliance 229,4 milliárdos értékével. Ugyanebben az időszakban a Reliance részvényárfolyama 27,7 százalékkal emelkedett.

AMBANI VAGYONA EZZEL EGYÜTT IS 19,1 MILLIÁRD DOLLÁRRAL (24,9 SZÁZALÉK) BŐVÜLT EBBEN AZ ÉVBEN, ÉS A NETTÓ ÖSSZVAGYONA ELÉRI A 95,8 MILLIÁRD DOLLÁRT.

Az indiai milliárdos így a világ 11. leggazdagabb emberének számít, és globális éllovas a leggazdagabb energiabefektetők körében.

Hol vannak a kínai szupergazdagok?

A toplista kapcsán jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hol vannak a kínai szereplők? A helyzet az, hogy egyszerűen azért maradtak le, mert

AZ ENERGIASZEKTORBAN ÉRDEKELT LEGGAZDAGABB KÍNAIAK ELSŐSORBAN A TISZTA ENERGIA TERÜLETÉN ÜZLETELNEK

– tehát nem az olaj- vagy gázszektorból gazdagodnak meg.

A kínai milliárdosok közül Zeng Yuqun, Huang Shilin, Pei Zhenhua, és Li Ping együttes összvagyona eléri a 62 milliárd dollárt. Ők mindannyian a CATL nevű vállalatban birtokolt tulajdonrészeikből gazdagodtak meg, mely cég a világ legnagyobb akkumulátorgyártója az elektromos autók számára.

Három másik kínai milliárdos (Wang Chuanfu, Lv Xiangyang, Xia Zuoquan) többségi tulajdonnal rendelkezik a BYD kínai elektromosautó-gyártó cégben (a vállalat másik fontos tulajdonosa az amerikai Berkshire Hathaway). A kombinált vagyonuk 33,5 milliárd dollár.

Az Eve Energy nevű cég szintén az elektromos autókat gyártó vállalatoknak szállít be termékeket, és a társaság elnöke, Liu Jincheng nettó vagyona eléri a 11 milliárd dollárt.

Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy végső soron a Tesla alapítója, Elon Musk is a zöld energiákhoz köthető szektorban érdekelt.

MUSK NETTÓ VAGYONA PEDIG IDÉN MEGÜTÖTTE A CSILLAGÁSZATI, 310 MILLIÁRD DOLLÁROS SZINTET,

de egyesek szerint Musk hamarosan akár 1000 milliárd dolláros vagyonnal is rendelkezhet

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: SHUTTERSTOCK

TOP 5