Skip to main content

A minden területen húsba vágó helyzetnek és áremelkedésnek talán egy pozitív hozadéka lehetne: ha nőne az értéke annak, ami tartósabb és hosszútávon költséghatékonyabb, így divatos szóval élve fenntarthatóbb. Tetőablakok esetén is igaz: vagy választhatunk jobbat, vagy kutathatunk szerelő után.

Napjainkban végzett, tetőablakokkal kapcsolatos felmérések szerint a szakemberek és felújító vásárlók elsődleges szempontjai között elsőként a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepel. Spórolhatunk az ablak árán vagy beépítésen rövid távon, de be kell látnunk: a fűtési számlán realizált későbbi megtérülés, vagy éppen az akár megoldhatatlannak látszó javítás költségén mindezt hosszú távon is megtehetjük. Régen ugyan a fa tetőablakok kínálták az egyetlen minőséginek tűnő alternatívát a háztartásokban, ám ez mára 180 fokos fordulatot vett. A Roto műanyag tetőablakai minden szempontból megfelelnek a 21. század esztétikai követelményeinek, ugyanakkor kiválóan hőszigetelnek, és már korántsem azt az olcsó érzetet keltik a tetőtérbe belépve, ahogyan az még sokak emlékezetében él.

Szakember tetőablak javítására?

A minden területen húsba vágóan érezhető szakemberhiánynak talán egy pozitív hozadékának kellene lennie: a tartós, minőségi alapanyagok priorizálása. Logikus következtetés lenne, de az építkezések, felújítások a világpiaci alapanyagárak drasztikus emelkedése és a szakemberhiány miatti drágulása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Keressük az olcsó, még éppen jó megoldásokat. Nem új keletű mondás téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb… Ami persze közel sem igaz, bármennyire is fenntartható megoldás lenne egy magasabb minőségű ablak hosszútávú használata, mint egy olcsóbb elem viszonylag gyakori teljes cseréje. Ami viszont biztosnak látszik: egy rosszabb minőségű például tetőablakhoz előbb kell szerelőt hívni. De kit?

Egy bejárati ajtó vagy éppen tetőablak rossz működése nem a keret vagy az üveg „meghibásodására” vezethető vissza. László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjének adatai alapján Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér a cégtől segítséget a nem jól működő nyílászáróhoz.

„Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival. De ha mégis így lenne, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Ugyanakkor ha ma otthon kinyitjuk bármely nyílászárónkat, 50% az esélye annak, hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. Szám szerint nagyságrendileg 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon.

ROTO tetőablak tetőtéri ablak energiahatékonyság jó minőség

„Aki Roto tetőablakot választ új vagy felújítandó tetőteréhez, egészen biztosan nem kell szerelőt keresnie évtizedekig.”

– teszi hozzá Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág vezetője.

„A Roto minőségi tetőablakainak minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton.”

– teszi hozzá a szakember, mert ha javításra szorul, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés.

„Ha tetőablak-választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni.”

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto is számol, hogy az új tetőablak méretében illeszkedjen a régi helyére, így nem kell a tető megbontásával számolni. A Magyarországon is tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos – és ez is pénzben kifejezhető előnyt jelent.

További információ: www.rototetoablak.hu/ablakcsere 

A képek forrása: Build Communication / ROTO

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5