Skip to main content
rizshéj LED lámpa energia hulladék

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Store Insider számolt be róla, hogy Rizshéjból hoztak létre kvantumpont LED lámpákat a Hirosimai Egyetem tudósai.

Bár a tévéktől kezdve a napelemeken keresztül egyes rákgyógyító kezelésekig a kvantumpontoknak már rengeteg felhasználási területe létezik, a gyártásukhoz általában környezetvédelmi és egészségi szempontból is aggályos nehézfémekre (ólom, kadmium stb.) van szükség.

hirdetés

Ezért

A JAPÁN KUTATÓK KÉT LEGYET ÜTÖTTEK EGY CSAPÁSRA, AMIKOR A SAJÁT FEJLESZTÉSŰ LED LÁMPÁJUKBAN A VESZÉLYES KOMPONENSEK HELYETT ÉLELMISZER-HULLADÉKBÓL KIVONT, BIOKOMBATIBILIS SZILÍCIUMOT HASZNÁLTAK FEL.

A nyersanyagot egész konkrétan rizshéjból sikerült kisajátítani maguknak, ami nagy szó, ebből a burokból ugyanis évente globálisan 100 millió tonnányi marad hátra az élelmiszergyártás melléktermékeként

A szilícium kvantumpontok megteremtéséhez a tudósok először leőrölték a rizshéjdarabokat, majd pedig a szerves vegyületek elégetésével szilícium-dioxid (SiO2) port különítettek el a hulladékból.

Következő lépésben némi elektromos kemencében eszközölt további melegítéssel megtisztították az anyagot, amelynek eredményeként, egy redukciós reakció nyomán szilíciumpor (Si) keletkezett.

Ezután a szemcséket vegyi maratás alkalmazásával még tovább zsugorították, majd pedig egy speciális oldatban megforgatva 3 nanométer átmérőjű és a narancssárga-vörös tartományban ragyogó kvantumpontokat teremtettek belőlük.

LED-lámpákat több anyag egymásra rétegezésével sikerült megalkotni. Az eszközök anódját egy indium-ón-oxidból készült, fényáteresztésre alkalmas (átlátszó) üvegszubsztrátum, a katódját pedig egy alumíniumfólia képezte, a szilícium kvantumpontokat e közé a két elektródaréteg közé ágyazták be a tudósok.

A japán csapat az elkövetkező időszakban a LED-ek teljesítményének növelésére, illetve az elérhető színek további diverzifikálására fog koncentrálni, illetve például búzából, árpából és fűből származó egyéb növényi hulladékokból is megpróbálnak valamiféle hasonló fényforrást összeeszkábálni. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Ételmaradékokból készít sört egy szingapúri vállalkozás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 41330 képe a Pixabay -en. 

TOP 5