Skip to main content
EU energiacímke etisoft.hu

Kép forrása: etisoft.hu

Az EU energiacímke egy termék energiahatékonyságáról ad tájékoztatást. Látjuk a fogyasztói elektronikai eszközökön a hűtőktől a mosógépekig, amint sötétzöldtől egészen a pirosig minősíti az adott árucikket. A címkén a termék teljes energiafogyasztása és egyéb hasznos információk találhatók, amelyek segítenek megfontolt döntést hozni vásárláskor. 

A kezdetek

Az energiacímkézési rendszert először 1994-ben vezették be, amit utána 2004-ben kibővítettek annak érdekében, hogy segítse a fogyasztókat az energiatakarékosabb termék megvásárlásában. Nem mellesleg ösztönzi a gyártókat is az új, innovatív megoldások alkalmazására. A technológia sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, és a korábbihoz képest jóval energiahatékonyabb – többek között ezért van szükség a változtatásra.

A cél az energiacímke leegyszerűsítése a korábbi változatokhoz képest. Kezdetben a skála A-tól (leghatékonyabb) G-ig (legkevésbé hatékony) terjedt, azonban a gyártók egyre nagyobb energiahatékonyágú termékeket vezettek be, így a leghatékonyabb sáv esetében szükség volt A+, A++, A+++ bővítésre is.

2021 márciusától megváltozik minden

A 2021. március 1-től életbe lépett új szabályozás értelmében egy sokkal egyszerűbb AG skálával találkozhatunk az energiacímkéken. Az új rendszerben a korábban A+++ besorolású termék B besorolású lesz. Az új A osztály egyelőre üres marad, aminek köszönhetően a gyártóknak lehetőségük van még inkább energiahatékonnyá tenni eszközeiket. Tipp: ha új besorolást tartalmazó címkékre van szükségünk, amelyek minden előírásnak maximálisan megfelelnek, az Etisoft tartós és minőségi energiacímkéket kínál.

Miért fontos a folyamatos változás?

Az új besorolás nem leminősítés, hanem a kritériumok sokkal szigorúbbak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy adott termék kevésbé energiahatékony, pusztán az energiaosztály kiszámításához használt mérőszám változott meg. Mindannyiunknak lépéseket kell tennünk a fenntartható jövő érdekében – az energiahatékonyabb termékek pedig segítenek csökkenteni az áramfogyasztást és a természeti erőforrások pazarlását.

Hogyan csökkenthetem az energiafogyasztásom?

Az energiacímke megmutatja, hogy a termék hány kilowattóra áramot használ fel, miközben előre meghatározott programmal működik. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb energiát használ fel, vagyis több pénz takarítható meg. A tényleges összeg természetesen attól is függ, hogyan használjuk a készüléket. Mindenképp tekintsük meg a vásárolt készülék egyes funkcióit is (pl. Eco mód, be/kikapcsolási ütemezés stb.), mivel az alkalmazásával maximalizálhatjuk megtakarításaink mértékét.

A képek forrása: etisoft.hu 

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5