Skip to main content
Frisomat környezetbarát fenntarthatóság acélszerkezet

Kép: Frisomat

Egyre több vállalatnál természetes, hogy a szervezeti kultúra elengedhetetlen részét képezi a környezetre tekintettel folyó gyártás. 

Nézzünk egy példát az ipari- mezőgazdasági beruházások világából. Hogy is van ez a gyakorlatban pl. acélcsarnokok megrendelése, gyártása, építése esetén?

Napjainkban az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése az építőiparban is a gyártó és megrendelő közös érdeke lett – ez mind anyagi, mind morális szempontból számos előnnyel járhat. Ha egy vállalkozás tevékenysége során alacsony környezetterhelésre és fenntarthatóságra törekszik, az nem a technológiából fog megmutatkozni elsőként, hanem a vállalatirányítási szemléletben. Ugyanakkor ez a szempont az építési technológiák közötti választás esetén ma sajnos még nem az elsőként felsorolt tényezők közé tartozik a megrendelői preferenciák között. Pedig könnyedén eljuthatunk a környezetre tekintettel folyó gyártástól a megrendelői haszonig – éppen egy acélcsarnok esetén is.

Min múlik mindez csupán címszavakban: gyártástechnológián, a megújuló energiafelhasználáson, az újrahasznosítható alapanyagon, az optimalizált anyaghasználaton és fuvaron, a helyszíni összeállításon, amely szereléssel történik valamint a költséghatékonyságot kínáló standardizált megoldások alkalmazásán. Nézzük részletesebben!

Néhány hét alatt kész a könnyűszerkezetes acélcsarnok

A rendkívül tartós, rövid idő alatt felépíthető, hidegen hengerelt acélszerkezetű épületekkel anyagköltség és építési időt, így a végeredményt tekintve költség takarítható meg. A Frisomat csarnokok egyik előnye az innovatív acélszerkezetben rejlik, amelynek gyártása és fuvarozása is csekély mértékben terheli a környezetet. A horganyzott acélszerkezetek a pontos tervezés szerinti gyártásuknak, valamint a gyártástechnológiájuknak köszönhetően jelentős alapanyag megtakarítást eredményeznek, kis súlyuk és rakatkialakításuk miatt pedig a fuvarozásuk is gazdaságos. A Frisomat technológia ugyanakkor nem csak az alapanyagokkal takarékoskodik, hanem az idővel is. A gyors építés egyrészt a profi munkaszervezésben, másrészt a magasan képzett mérnökök által kidolgozott innovatív szerkezeti megoldásokban rejlik. Az épületeket a Frisomat tervezi meg és gyártja le, az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és összeszerelés kizárólag csavaros kötésekkel történik, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül.

Frisomat

Technológia és szemlélet

Éppen e szemlélet mentén és a fenntarthatóság jegyében épített a Frisomat az elmúlt 40 év alatt több mint 40 000 acélcsarnokot a világ több mint 100  országában. A gyártás során a villamosenergia-igényét a cég 50%-ban napelemekkel fedezi, az acélprofilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. A megújuló energia felhasználást lehetővé tevő eszközöknek persze egy-egy acélcsarnok teteje is remek teret biztos.

Az anyagfelhasználást tekintve a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben.

És mi a haszna még a megrendelőnek? Bármelyik méretben is készül az acélcsarnok, a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Ennek köszönhetően a megrendelőnek az építési törmeléket sem kell kerülgetnie, elszállítania az építkezés befejezése után a profi és gyakorlott összeszerelő csapat a következő fázisnak tisztán adja át a terepet.

Példánkban szereplő cég, a Frisomat nem csak e speciális építési mód éllovasa, hanem a kutatás-fejlesztéstől és tervezéstől a gyártáson és a szállításon keresztül a szerelésig és az értékesítés utáni szolgáltatásokig lefedi a teljes értékláncot.

Egyedi vagy költségkímélő standard méretek

Az előregyártott technológia és a feszes munkaszervezés ugyanakkor nem állja útját az építtető fantáziájának sem. Ezeknek a csarnokoknak az alkalmazhatósága a mezőgazdasági felhasználástól kezdve a kis műhelyeken és hatalmas üzemcsarnokokon keresztül egészen a legkorszerűbb repülőgéphangárokig terjed. A szakemberek minden feladathoz az építtető elképzeléseinek legjobban megfelelő megoldást ajánlják és építik meg. Az egyedi megoldások lehetősége nem csak a csarnok funkciójára és méreteire vonatkozik, a beruházó széles kínálatból választhatja ki a tető alakját, a burkolatok vastagságát, minőségét és természetesen színét, ezen kívül a különböző részletmegoldásokat, például a nyílászárók típusát és elhelyezkedését. A Frisomat gyártási tapasztalata pedig lehetőséget biztosít a gyorsan megvalósítható és a költségeket csökkentő típusmegoldásokra.

További információ: Csarnokok építése és más építőipari hírek – Frisomat.hu

A képek forrása: Build Communication / Frisomat

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

TOP 5