Skip to main content
ROTO tetőablak energiahatékony befektetés

Kép forrása: ROTO

Az idei év gazdasági eseményei jelentősen átformálták az energiafelhasználásról való gondolkodásunkat.

Keresettek lettek a hétköznapi, az energiamegtakarításra már rövid távon is kiható módszerek. A tetőtéri helyiségek elhelyezkedésükből adódóan is sarkalatos pontjai a témának, hiszen az épületek teteje közvetlenebbül van kitéve a környezeti hatásoknak. Alábbiakban összefoglaljuk, miként segíthet egy jól megválasztott tetőablak energiafelhasználásunk optimális szinten tartásában.

Már a tetőtér tervezésekor

Közvetlenül a tető alatt megbúvó lakótér felújításánál vagy megtervezésénél érdemes alaposan átgondolni, mikor, milyen külső hatás ellen lesz szükséges hatékonyan védekezni ahhoz, hogy se a nyári meleg, se a téli hideg ne zavarja a bent tartózkodók komfortérzetét. A tetőszerkezet szigetelésének megfelelő állapota, annak méretben történő nagy kiterjedése miatt, természetesen elengedhetetlen egy optimális energiafelhasználású élettér kialakításához, ezért ennek a vizsgálatát a Roto munkatársai is javasolják. Megfelelő hatékonyságú hőszigetelés mellett a másik fő szempont a tetőtéri nyílászáró kérdése, ezen belül is azok szerkezeti kivitelezése és szakszerű beépítése. Egy tetőablak és így a tetőtér hőszigetelő képessége kapcsán rengeteg múlhat ugyanis mindkettőn.

Száz százalékban újrahasznosítható műanyag

Szintén természetes, hogy tetőablak és tetőablak között adódhatnak, mi több, lesznek eltérések, főként a kivitelezésnél alkalmazott műszaki megoldásaikban. A legnagyobb és leginkább szembetűnő különbség a gyártáshoz használt alapanyagban van, hiszen sok esetben találkozunk még fa alapú ablakokkal, amelyek küllemre elegánsak és természetesek, ám tapasztalat szerint jellegükből fakadóan kevésbé strapabírók, mint műanyag társaik. Nem minden műanyag nyílászáró felépítése egyforma azonban! Léteznek olyan szerkezetek, melyek esetében fából készült keretmagra gyártanak műanyag bevonatot. Bár az ilyen rétegkezelt fa keret viszonylag jól hőszigetel, és hosszú ideig strapabíró, de a beépítéshez szükséges csavarozás gyakran megsérti a védő bevonatot, amely alatt a fa onnantól kezdve a penészesedés és felvizesedés veszélyének van kitéve. A Roto tetőablakok amellett, hogy 100%-ban tartós és könnyen tisztítható műanyagból készülnek, amelyeket egy, a több – akár három vagy négykamrás – profilokba illesztett acélmerevítéssel erősítenek meg. A cég nyílászáróinak beépítéséhez továbbá nincs szükséges átmenő csavarozásra sem, így a szerkezet nem tud megsérülni, annak energiahatékonysági képessége az idő előrehaladtával sem csökken.

ROTO tetőablak

Tetőablakkal a jobb hőszigetelésért

A tetőtér tehát többszörösen ki van téve a hideg, a meleg és nyirkosság okozta kedvezőtlen hatásoknak. Egy megfelelően kivitelezett tetőtér hőszigeteléssel és hőszigetelő képességben a tetőtérhez passzoló - gyakorlatban jól kialakított, szakszerűen beszerelt - tetőablakkal azonban elkerülhetjük a páralecsapódás vagy a hőhidak képződését. Az ilyen típusú nyílászárók esetében ugyanis a nem optimális hővédelemmel kapcsolatos problémák nagy része nem az üvegezés minőségéből vagy a rétegek számából származik.

Egy remekül hőszigetelt tetőbe épített gyenge hőszigetelő képességű tetőablak maga a hőhíd, ami az ablak körül keletkező vizesedés és penész melegágya. De fordítva is igaz: egy remek tetőablak egy rosszul hőszigetelt tetőtérbe építve sajnos sok problémát nem old meg.

Műszaki és hőkamerás tesztelések segítségével egyszerűen kimutatható, hogy a hőszigetelési szempontból a tetőablakok tokszerkezete, azon belül is a sarokpontok számítanak a legérzékenyebb területnek. Tehát, ha hosszútávon szeretnénk tenni a megfelelő hővédelem és energiahatékony működés érdekében, akkor fontos, hogy az ablakok szakszerű beillesztése mellett, figyelmünk a tetőszerkezethez való csatlakozási oldalpontok, élek szigetelését se kerülje el.

Tetőablakba épített megoldáscsomag

A probléma forrásának megismeréséhez érdemes tudni a tetőtéri nyílászárók azon szerkezeti és beépíthetőségi tulajdonságát, miszerint ezek az ablakok jellegükből adódóan kiemelkednek a tetőszerkezet síkjából. Ahhoz, hogy a környezeti hatásokkal szemben így „védtelenné” váló oldaléleket megóvjuk, ezáltal a hőhíd kialakulását meggátoljuk, úgy a tokszerkezet egészét oldalirányból is fontos védeni.

E védelemről a Roto tetőablakok esetén az ún. „Hőszigetelő Csomag” gondoskodik, amely gyárilag előszerelve biztosítja a kereten körbefutó hőszigetelést, illetve kizárja az utólag, szakszerűtlenül történő beépítésből származó hibalehetőségeket. Ez az UV álló szigetelés a nyílászáró tok felső síkjáig ér, ezzel minimalizálva a hőhídképződés és páralecsapódás lehetőségének esélyét, ugyanakkor támogatva a lakótér gazdaságos energiafelhasználását. A hatékonyságot fokozza a szintén gyárilag előszerelt belső párazáró fóliacsatlakozás is, támogatva a hűtési vagy fűtési költségek csökkentését.

A Roto tetőablakainak és energiahatékony megoldásairól bővebben a linkre kattintva olvashat: Hőszigetelő Csomag | Roto (rototetoablak.hu)

A képek forrása: Build Communication / ROTO

Szponzorált tartalom - Hirdetés (X)

TOP 5