Skip to main content
Frisomat könnyűszerkezetes acélcsarnok

Hogyan érdemes gondolkodniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél telephely létrehozás, fejlesztés válik aktuálissá és a gazdaságos kivitel mellett a gazdaságos – energiakímélő üzemi működés is kiemelten fontos. Lássuk, mit tud ebben a tekintetben egy acélcsarnok. 

A drasztikusan emelkedő alapanyagárak és a nehezen kiszámítható energiaköltségek az elmúlt évben nehezebbé tették az ipari, mezőgazdasági épület-beruházások költségtervezését. Ezen a területen is megnőtt az igény az olyan gazdaságos és energiahatékony, erőforrásokkal takarékos műszaki megoldások iránt, amilyenek a könnyűszerkezetes acélcsarnokok. Egyre kevésbé okoz meglepetést, hogy akár egy acélcsarnok is lehet környezetkímélő épületmegoldás, ha az épület teljes életciklusát érintő fontos kérdéseket, a gyártás, fuvarozás és az üzemeltetés költségeit vesszük górcső alá.

A 2022. év őszére az energiaárak olyan szintet ütöttek meg, amelyek a stabil lábakon álló vállalkozásokat is stratégiai újratervezésre sarkallhatták. A gazdasági téren történt változások a mindennapi folyamatokat nagyban befolyásolták, a vállalati szféra valamennyi szereplője érzékelte valamilyen módon ennek negatív hatásait. Bárki, aki irodát, termelőegységet vagy egyéb vállalati létesítményt üzemeltet, érintetté vált az energiamegtakarítás és a költségek csökkentésének kérdésében.

Hogyan lehet fenntartható egy acélcsarnok?

Az könnyűszerkezetes acélcsarnok kompakt, gyors és hatékony épületmegoldás, rejtett energiamegtakarítási lehetőségekkel és felelős kivitelezéssel, gyártástechnológiával. Mutatjuk, hogyan működik mindez a Magyarországon 31 éve jelen lévő Frisomat esetén. Ezek felhasználási lehetőségeinek szinte csak a képzelet szab határt. Gazdasági, kereskedelmi, ipari és irodai funkciókig, szinte bármilyen tevékenység és ahhoz szükséges kialakítás megvalósítható bennük. A különféle vállalkozások is rendelkeznek azonban egy nem elhanyagolható közös ponttal: a munkafolyamatok működtetéséhez nagy mennyiségű energiafelhasználás szükséges részükről napi szinten – gondoljunk csupán egy irodaház világítására vagy egy gazdaság munkagépeinek üzemeltetésére. Mitől is lehet éppen ezért előnyös választás egy könnyűszerkezetes acélcsarnok?

aFrisomat 3 812

Egy csarnok életciklusának sarokpontjain áll vagy bukik

A Frisomat építményei hidegen hengerelt acélból készülnek, amelyek anyagukból adódóan kisebb súlyúak, mint a melegen megmunkált változatuk. További előnyös tulajdonságuk, hogy kisebb mennyiségű nyersanyag szükséges belőlük - átlagosan 30%-kal - a termékek, panelek előállításához. A cég gyártási technológiája szintén környezetbarát alapokon nyugszik, ugyanis az előre, pontos méretekkel legyártott, furatolt elemek jelentősen kevesebb építési hulladékot termelnek. A cégspecifikus igényekre szabható csarnokok kivitelezése az említett technológiából adódóan kiemelkedően gyors, tervezésük, alakíthatóságuk rugalmas. Ezt támasztja alá az is, hogy a gyártó az új épület átadása utáni második év végéig vállalt garanciális javításokon túl is kapcsolatban marad a partnerrel, hogy támogatást nyújtson az esetlegesen felmerülő újabb igényekhez, illetve általánosságban a rendeltetésszerű használathoz. A zöldebb szemlélet abban is megmutatkozik, hogy a Frisomat kiemelkedően figyel a logisztika, az épületelemek szállításának észszerű és összehangolt bonyolítására is.

„A Frisomat véleménye, hogy akkor tud hosszú távon is hatékony és optimalizált maradni a termelés, illetve a vállalati költségvetés, ha mindennapi szinten sajátítjuk el a zöld erőforrások alkalmazását és a lehető legszéleskörűbb módon megpróbáljuk alkalmazni őket a céges infrastruktúrába. Ez által az üzemeltetési költségek is csökkenthetővé válnak.” nyilatkozta Raport László, a Frisomat Magyarország ügyvezetője.

A Frisomat ökolábnyomát azáltal is igyekszik csökkenteni, hogy gyártósorának villamosenergia-szükségletét mára már 50%-ban napelemekkel fedezi, mely arány növelése alapvető célkitűzés a jövőre nézve is.

Energiamegtakarítási lehetőség a tetőn

A Frisomat csarnokoknak azonban nem csupán rövid határidős, jól tervezhető kivitelezésük és anyagukból adódóan több évtizedes időtállóságuk a kiemelendő. Ezen acélépületek ugyanis nagy felületű és teherbírású tetővel rendelkeznek, amelyeknek remek kiegészíthető eleme lehet a napjainkban költség- és energiahatékonysági szempontból igen fontossá váló napelem.

Újépítésű acélcsarnok esetén az első egyeztetésektől kezdődően érdemes a tartóelemeket és merevítéseket már a napelemek m2-kénti súlyterhelésére alkalmasnak tervezni, azonban a gyártó célkitűzése, hogy a közeljövőben standardizált módon garantálhassa a szolár panelek átlagos súlyának teherbírását.

Azonban korábban épült csarnokok tetőszerkezete is alkalmas lehet a feladatra – ez esetben viszont előzetes statikai vizsgálat indokolt az esetleges további tartóelemek beépítésének szükségességének meghatározásában.

A könnyűszerkezetes acélcsarnokokkal több mint 40 éve foglalkozó Frisomat cégcsoport magyar szakemberei és munkatársai azt épületek átadása utáni időszakban is az egész ország területén elérhető módon kínálnak műszaki támogatást.

A Magyarországon több, mint 1400 projektet megvalósított cég acélcsarnok referenciáit és bővebb információkat az épülettípus további előnyeiről a linkre kattintva olvashat:

https://www.frisomat.hu/go-series/?utm_source=utajovobe&utm_medium=link&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=solar

A képek forrása: Build Communication

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5