Skip to main content
árvízkapu Budapest Budakalász Barát-patak

A Dunán és a Barát-patakon levonuló árvizet akár egyidőben is kezelő műtárgy, korszerű árvízkapu épül Budapest és Budakalász határán. A fontos árvízvédelmi beruházás megvalósításában a különleges zsaluzási feladatokra a MEVA innovatív zsalurendszereit alkalmazták. 

A torkolatot és környezetét egyaránt fejlesztő, a Dunán és a patakon akár egyidőben levonuló árviz elleni védelmet biztosító árvízkapu-beruházás része, hogy a kerékpáros forgalmat támogató, 4 méter széles üzemi híd is épül a patak felett. A beruházás fő eleme, a kétnyílású árvízvédelmi torkolati műtárgy nem engedi visszaduzzadni a Duna vizét a patak medrébe, és szükség esetén a beépített szivattyúk a patak vizének a folyóba történő átemelését is biztosítják. Az árvízkapu a mértékadó árvízszint (MÁSZ) felett 1,5 méterrel épült.

A projekt a Budakalászi és a Csillaghegyi-öblözet egységes védelme érdekében kapcsolatot teremt a budakalászi és a pünkösdfürdői árvízvédelmi védvonalak között. A beruházás része, hogy automata uszadékfogó gerebeket is elhelyeznek a műtárgy felvízi oldalán, valamint készül a patak felvizén egy lapvízmérce, az alvízi oldalán pedig egy távjelzős vízmérce is.

„Döntő fontosságú a betontechnológia és a környezeti szempontok szem előtt tartása”

„A nem hétköznapi építési mód, a vasbeton szerkezet geometriája és a szerkezetek mérete egyaránt kihívást jelentett a négy egységből álló műtárgy építése során. A megfelelő betontechnológia több szempontól is fontos szerepet tölt be, így mások mellett az elkészült árvízkapu garantált vízzáróságát is körültekintően vizsgálják.” – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója a környezetvédelmi-, és a környék lakóinak biztonsága szempontjából is fontos beruházás kapcsán.

A kívánt végeredményhez a megfelelően megválasztott betontechnológia mellett az igénybevételhez és a feladat bonyolultságához alkalmazkodó zsalutechnológia kiválasztása is kulcskérdés volt. A MEVA rendszerei közül a Mammut falzsaluzatot, az íves végű terelőfalakhoz a Circo körpillér zsalut használták, valamint MevaFlex födémzsaluzat és mobil vasszerelő állványzat is került az építkezésre.

„Örömmel vettünk részt egy ilyen, egy sor ok miatt és többek között környezetvédelmi szempontból fontos beruházás megvalósításában. A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás, a Meva üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg. Ennek legjobb példája a cég találmányaként több mint 20 éve bevezetett, máig egyedülálló és piacvezető famentes műanyag zsaluhéj. – tette hozzá a cégvezető – „De jó példája ennek a hamarosan megépülő, regionális szolgáltató-központként is működő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni."

ajun meva arvizkapu 2023 2

Középpontban a garantált vízzáróság

A műtárgy víztartási próbája különleges kihívást jelentett és egyben különleges módon is zajlott: miközben az alsó vízterekben különböző ütemekben, traktusonként tesztelték a szerkezetet, a felső szinteken folyt a szerkezetépítés. Extra körülmény volt, hogy a műtárgy nehezen megközelíthető terepen, a patak medrében épült. További szakmai érdekesség volt a 6-8 méter magas falak építése mellett a közbenső födém alatti falak készítése, amit a bonyolult geometriája miatt sok, helyszínen gyártott kizárással, betéttel és speciális zsalurendszerekkel oldottak meg.

A kulcsfontosságú árvízvédelmi fejlesztés Budapest III. kerülete és Budakalász közigazgatási határát képező Barát-patak torkolatánál, a KEHOP keretében finanszírozott projekt, amely a konzorciumot vezető Országos Vízügyi Főigazgatóságnak a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal közös munkája.

A 2022. márciusában indult beruházás generálkivitelezője az Aqua-General Kft, közreműködőként részt vesz a projektben a PM-art deco Kft., mint alvállalkozó, a szerkezetépítési feladatokat pedig a CLC-Construct Kft. látja el. A vasbeton műtárgy zsaluzási feladatainak tervezését és a szükséges zsaluanyag szállítását a MEVA Zsalurendszerek Zrt. végzi.

Képek: Meva

Hírek - MEVA Hungary (HU)

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5