Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Egy új kutatás során megmérték a halál sebességét, azaz azt, a sejtek milyen sebességgel pusztulnak el, ha elindul az apoptózis, a programozott sejthalál, írja az Origo.

A „halál sebessége“ 30 mikrométer percenként, és fontos kiemelni, hogy hullámszerűen halad a sejteken keresztül.

hirdetés

Mindehhez, hogy megértsük, miért fontos ez, meg kell érteni, hogy a sejtek öngyilkossága szükséges, avagy elengedhetetlen ahhoz, hogy a többsejtű szervezet fenntartsa magát, avagy az egészségét. A folyamat lényegét tekintve egyszerű, a sejt maga indítja el a saját pusztulását, ami általában a darabokra hullásával végződik. A programozott sejthalál már a magzatkorban is fontos - például így alakulnak ki az ujjaink a méhben -, de a felnőtt szervezetekben is elkerülhetetlen a sejtöngyilkosság, hogy megelőzzük a rákos sejtek vagy a vírusok elszaporodását.

A halál hullámokban megy végbe

Az már ezidáig is ismert volt, hogy ha a programozott sejthalál egyszer elkezdődik, a jel gyorsan végigfut a sejten belül. De azt még senki sem vizsgálta meg pontosan, hogyan terjed a jel" - mondta James Ferrell, a Stanford Egyetem kutatója Kaliforniában.

A kutatók egy e célból végzett kísérlet kapcsán azt mutatták ki, hogy a sejthalál nem lassan terjedő kémiai jel, hanem úgynevezett “triggerhullám”, ami azt jelenti, hogy a sejt egy részének megsemmisülése röviddel ezután kiváltja a következő rész pusztulását.

Ferrel elmondta még azt is az apoptózis kapcsán, hogy "Néha a sejtjeink akkor halnak meg, amikor igazán nem akarjuk, hogy meghaljanak, mondjuk a neurodegeneratív betegségekben. És néha a sejtjeink nem halnak meg, amikor nagyon is szeretnénk, hogy meghaljanak, mondjuk a rákban" - mondta Ferrell. "És ha be akarunk avatkozni, teljesen meg kell értenünk, hogyan szabályozzák az apoptózist".

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Visszatértek a halálból: 3 túlélő megdöbbentő története

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Alexander Grey on Unsplash 

TOP 5