Skip to main content

Kép forrása: Instagram

A 25 éves Aitana, a barcelonai rózsaszín hajú nő hetente kap üzeneteket hírességektől, akik randira hívják. De ez a modell nem valódi. 

Aitana keletkezése, története

Rubén Cruz, a tervezője és a The Clueless ügynökség alapítója anno egy nehéz időszakon ment keresztül, hisz mint ismeretes, akkoriban nem volt sok ügyfele.

hirdetés

"Elkezdtük elemezni, hogyan dolgozunk, és rájöttünk, hogy sok projektet rajtunk kívül álló okok miatt függesztettünk fel vagy töröltünk. Ez gyakran az influencer vagy a modell hibája volt, és nem a tervezés miatt alakult így a folyamat" - mondta Cruz az Euronews - nak.

Ezért az ügynökség úgy döntött, hogy létrehozzák saját influencerüket, akit modellként használhatnak a hozzájuk forduló cégek, márkák.

Így lépett színre Aitana, egy 25 éves, buja, rózsaszín hajú barcelonai nőt, akinek a fizikai megjelenése közel áll a tökéletességhez. A virtuális modell alkotója szerint akár havi 10 ezer eurót is kereshetnek vele, de az átlag 3000 euró körül van.

"Azért csináltuk, hogy jobban meg tudjunk élni, és ne függjünk más emberektől, modellektől, akiknek szinte csak egójuk és mániájuk van, vagy akik csak pózolással akarnak sok pénzt keresni" - mondta Cruz.

Aitana bevételei több forrásból származnak

Valamivel több mint 1000 eurót keres reklámonként, nemrég pedig a Big nevű sportkiegészítő cég arca lett, és mintha ez nem lenne elég, fehérneműben készült fotókat tölt fel magáról a Fanvue nevű, az OnlyFans-hoz hasonló platformra.

Néhány hónap alatt több mint 121 ezer követőre sikerült szert tennie az Instagramon, a fotóit pedig több ezren nézik meg és reagálnak rá. Még privát üzeneteket is kap olyan hírességektől, akik nem tudják, hogy ő nem egy valódi személy.

"Egy nap egy ismert latin-amerikai színész írt neki sms-t, hogy randira hívja. Ennek a színésznek körülbelül 5 millió követője van, és néhányan a csapatunkból nézték is a sorozatát, amikor még gyerekek voltak" - mondta Cruz. "Fogalma sem volt róla, hogy Aitana nem létezik" - tette hozzá.

Hogyan keltsünk életre a mesterséges intelligencia modellt?

Az ügynökség minden héten tart egy megbeszélést, hogy megteremtse Aitana következő heti életét. Eldöntik, hogy mit fog csinálni az elkövetkezendő napokban, milyen helyeket fog felkeresni, és milyen fotókat töltenek fel róla, hogy új tartalmakkal lássák el a követőket, akik kíváncsiak rá.

Azaz nincsenek fotózások, nincsenek ruhapróbák, csak a mesterséges intelligencia és a dizájnszakértők által alkotott tartalom létrehozása, adott esetben a Photoshop segítségével teszik például lehetővé, hogy a modell éppen Madridban töltse a hétvégét.

"Az első hónapban rájöttünk, hogy az emberek életeket követnek, nem képeket. Mivel ő nem él, egy kis valóságot kellett adnunk neki, hogy az emberek valamilyen módon tudjanak azonosulni vele. El kellett mesélnünk egy történetet" - mondja a grafikus.

Ezért van az, hogy Aitana - ellentétben a hagyományos modellekkel, akiknek a magánélate általában rejtve marad, hogy "üres vászon" lehessenek a tervezők számára - nagyon határozott "személyiséggel" rendelkezik.

"A virtuális modellt az alapján alkottuk meg, hogy mit szeret a társadalom a legjobban. Gondolkodtunk az ízléseken, a hobbikon és az utóbbi években divatos niche-eken" - magyarázta Cruz.

A trendek elemzése után rájöttek, hogy a keleti kultúra nagyon európaivá vált az elmúlt években, így ezt próbálták megragadni a rózsaszín hajában és a gamer oldalában.

Aitana akkora sikert aratott, hogy tervezői már egy második virtuális modellt is készítettek, Maia néven, aki "egy kicsit félénkebb".

A neveket sem véletlenül választották, mindkettő a mesterséges intelligencia (AI) rövidítését tartalmazza.

Sokan akarnak saját modellt

A sikernek hamar híre ment, az ügynökséget pedig elárasztották a saját személyre szabott modellt akaró cégek megkeresései.

"Olyan képet szeretnének, amely nem valós személy, és amely a márkaértékeket képviseli, hogy ne legyenek problémák, ha valakit el kell bocsátaniuk, vagy ha már nem számíthatnak rá" - mondta Cruz.

A fejlesztés révén, nem titok, de költségmegtakarítás is elérhető, ez pedig sokat nyom a latba, ami azt is jelenti, hogy az eddigi piaci árak csökkenhetnek, illetve lendületet kaphatnak azok a kis cégek is, amelyek eddig nem engedhették meg maguknak a nagy reklámkampányokat.

A kezdeményezés azonban nem mentes a kritikáktól

Sokan aggódnak amiatt, hogy a modellek irreális tökéletessége befolyásolhatja a fiatalabb generációt, azaz a megszállottja legyen az ilyen tökéletesség elérésének.

A modellekről alkotott, erősen szexualizált képeket is sokan kritizálták. Erre az ügynökség azt válaszolta, hogy ők csak követik azt az esztétikát, amelyet maguk a valódi influencerek és a márkák hoztak létre.

"Ha nem követjük ezt az esztétikát, a márkák nem fognak érdeklődni iránta. Ahhoz, hogy megváltoztassuk ezt a rendszert, meg kell változtatni a cégek látásmódját. A világ általában véve szexualizálódott.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

20.000 dollárt is megkeres havonta a modell, noha nem is létezik

Dolgozhat helyettünk a mesterséges intelligencia és pénzt is kereshet?

Egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt

Forrás - A nyitókép forrása: Instagram

TOP 5