Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy frisskutatás szerint az Egyesült Államokban egyre nehezebb bekerülni az elitbe. Jelenleg legalább 5,8 millió dollár, vagyis mintegy 2,1 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy csatlakozzunk a világ legnagyobb gazdaságának leggazdagabb szereplőihez.

Ez közel 15 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, írja az exonomx.

hirdetés

A Knight Frank ingatlanügynökség ezévi vagyonelemzése szerint Monaco továbbra is vezeti a listát 12,8 millió dollárral, ami közel 4 milliárd 635 millió forintnak felel meg. Ez 3,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi állapothoz képest.

Luxemburgban és Svájcban pedig több mint 8 millió dollár, vagyis mintegy 2,9 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy belépjünk a leggazdagabb egy százalék közé.

Ezek a megállapítások rámutatnak arra, hogy az USA és más nyugati országok fellendülő piacai hogyan növelik a gazdag és szegény országok közötti különbségeket.

Egy kis közgazdaságtan

A Világbank adatai szerint Monaco egy főre jutó éves bruttó hazai terméke nagyjából 240 ezer dollár, ami közel 87 millió forint, és több mint 900-szorosa, mint a kelet-afrikai Burundi-é.

A jelentés említi, hogy Oroszország két évvel ezelőtt indított ukrajnai inváziója nagy kárt okozott a világgazdaságnak, amely épp csak hogy kilábalt a világjárvány okozta válságból. Az energia- és élelmiszerárak emelkedése különösen súlyosan érintette azokat az országokat, amelyek ezeket az árukat importálni kényszerültek, mivel a hitelfelvételi költségek is nőttek időközben.

Ugyanakkor nem mindenki érezte meg a válságot

A világ 500 leggazdagabb embere 2023-ban 1,5 billió dollárral növelte a vagyonát a Bloomberg Billionaires Indexe szerint.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Íme az 5 leggazdagabb ember a világon

Pár napig nem ő volt, most ismét Elon Musk a világ leggazdagabb embere

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jay Lee képe a Pixabay -en.

TOP 5