Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A helyi indiánok Machimoodusnak nevezték el a területet, ami az algonquiai dialektusban "a rossz zajok helyét" jelenti. 

A név találó, tekintve a zavarba ejtő hangokat - mint a mennydörgés, lövés vagy ropogás -, melyek figyelmeztetés nélkül hallatszanak a környéken, írja az Iflscience.

hirdetés

A terület neve végül Moodusra rövidült, a zajok pedig Moodus zajok néven váltak ismertté az államokban. A zajokat a helyi őslakosok úgy értelmezték, hogy azokat a Tom-hegy alatt élő Hobomoko isten okozza.

Amikor az Európából érkező puritánok gyarmatosították az Egyesült Államokat, ők is hallották a nyugtalanító zajokat - néha úgy vélték, hogy azok egy haragos istentől származnak.

Egy korai írásos beszámoló a zajokról 1638-ban, nem sokkal egy földrengés után született.

''Olyan zajjal jött, mint a kontinentális mennydörgés vagy a londoni kocsik zörgése'' - idézte fel John Winthrop connecticuti kormányzó szavait a New York Times. ''Megrázta az összes hajót a kikötőben és az összes szigetet. A zaj és a rázkódás körülbelül négy percig tartott. A föld utána 20 napig nem volt nyugodt.''

Egy 1729-es beszámoló megerősítette, hogy a zajok még mindig rendszeresen hallatszottak, ahogyan az évszázadok során korábban is.

"Én magam nyolc vagy tíz hangot hallottam egymás után, mintegy kézifegyvereket imitálva, öt perc alatt" - írta Stephen Hosmer tiszteletes egy levélben, amelyet a Buffalo Commercial 1898-ban újra közölt. "Azt hiszem, húsz év alatt több százszor hallottam; némelyik több, némelyik kevésbé volt szörnyű. Néha szinte minden nap hallottuk a hangokat, többször is egy év alatt. Gyakran megfigyeltem, hogy észak felől jönnek lefelé, lassú mennydörgést utánozva, ami megrázza a házakat és mindent, ami bennük van".

A zajok a mai napig tartanak, néhány ebben a hónapban is hallható volt

Ma már persze tudjuk, hogy nem egy dühös isten okozza a jelenséget. Az 1980-as évek végén az amerikai kormány vizsgálatot rendelt el a zajjal kapcsolatban, mivel attól tartottak, hogy a lehetséges szeizmikus aktivitás hatással lehet a közeli Haddam Neck atomerőműre.

A jelentés megállapította, hogy a hangokat egy szokatlanul törékeny kéreggel rendelkező terület szeizmikus elmozdulásai okozzák, melyeket valószínűleg a terület kőzetében lévő üregek és törések erősítenek fel. A zajokkal kapcsolatban azonban továbbra is maradt néhány megváloszalatlan kérdés.

"Valami tektonikai oka van a jelenségnek, ami ezeket a zajokat ott okozza" - magyarázta Robert Thorson, a Connecticuti Egyetem földtudományi professzora az AP-nek. "És van valamiféle akusztikai ok is, ami felerősíti vagy módosítja a zajokat, de egyiknek az okára sincs igazán jó válaszunk."

Thorson ugyanakkor hozzátette, hogy a zajok és a hozzájuk kapcsolódó kisebb földrengések nem arra utalnak, hogy a térségben hamarosan nagy rengés várható.

Korábban egy hasonló jelenség kapcsán Pozsonyban is rögzítettek egy hangot, amit ide kattintva lehet meghallgatni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ismét rejtélyes morajlást lehet hallani, most épp Észak-Írországban

Újból észlelték a titokzatos morajlást

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By John Phelan - Own work, CC BY-SA 4.0, wikimedia

TOP 5