Skip to main content

Azt hihetnénk, leginkább a gazdag amerikaiakat és európaiakat foglalkoztatja a fenntarthatóság, a klímaváltozás, és a zöld megoldások, miközben a fejlődő országokban élő emberek elsősorban a gazdasági növekedéssel vannak elfoglalva. Egy friss kutatás azonban arra mutat rá, hogy ennek pont az ellenkezője lehet igaz. A felmérés szerint ráadásul a magyarok úgy szennyezik a környezetet, hogy még bűntudatot sem éreznek miatta.

A National Geographic és a Globescan friss kutatása 17 ezer - a világ 17 országának - állampolgárainak megkérdezésével készült el, és a fogyasztási mintáikat, illetve környezettudatosságukat vizsgálta. A felmérésből az derült ki, hogy a fejlődő országok - például Kína és India - lakói közül kerülnek ki a leginkább környezettudatos fogyasztók - írja Brad Plummer a Washington Poston, egy blogbejegyzésben.

A közvélekedéssel ellentétben a nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező, például az Egyesült Államokban, Németországban és Kanadában élő fogyasztóknak kevesebb fejtörést okoz, hogy milyen környezeti hatásokkal jár a fogyasztásuk.

A tanulmány egy összetett indexet vizsgál meg, amely a környezeti hatásuk alapján rangsorolja a fogyasztókat. Az ún. Greendex attól kezdve, hogy milyen lakhatással rendelkezünk, egészen az utazási és étkezési szokásainkig bezárólag osztályoz. Így például egy középoszálybeli német, aki autóval jár, és megengedheti magának, hogy sok húst egyen, nagyobb környezeti terhet fog jelenteni, mint a biciklivel járó kínai, aki halat eszik. A magyarok úgy rendelkeznek viszonylag magas Greendex pontszámmal, hogy közben az átlagosnál kevésbé érzik magukat felelősnek a környezet túlzott igénybevétele kapcsán.

A kutatás szerint egy átlagos kínai, vagy indiai sokkal pesszimistább a bolygó jövőjével kapcsolatban, mint mondjuk egy kanadai. Ez talán azért is lehet, mert bár a fejlődő országok lakóinak önmagukban nem nagy az ökológiai lábnyoma, de mivel népes országokban élnek - és ennek tudatában is vannak - jobban vigyáznak a környezetükre.

A tanulmány arról is beszámol, hogy 2012-ben öt ország mutatott javulást "zöld viselkedés" szempontjából (ami az újrahasznosítástól kezdve a tömegközlekedés használatáig bármit jelenthet), és ezek közül a legnagyobb fejlődést Kína érte el.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20120713_feljett_vilag_fenntarthatosag

Kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Fenntarthat%C3%B3_fejl%C5%91d%C3%A9s_1b.jpg&filetimestamp=20110311074429

TOP 5