Skip to main content

Eddig egyedülálló ítéletet hozott a Kaposvári Törvényszék a Somogy Megyei Főügyészség keresetének helyt adva: az országban először állapította meg, hogy a földhivatal jogszabálysértően jegyezte be külföldi állampolgár termőföldre vonatkozó tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba.

A termőföldről szóló törvény előírásai alapján egy külföldi akkor szerezhet termőföld-tulajdonjogot, ha rendelkezik olyan hatósági bizonyítvánnyal, mely igazolja, hogy a tulajdonszerzést megelőző három évben saját nevében, saját kockázatára folyamatosan mezőgazdasági tevékenységet végzett Magyarországon.

A főügyészség vizsgálata azonban megállapította, a földhivatalok öt megyében, így Somogyban is megfelelő igazolás nélkül jegyezték be a tulajdonjogot.

A vádhatóság a törvénysértés orvoslására hívta fel a földhivatalokat, majd mivel azzal a Kaposvári Körzeti Földhivatal nem értett egyet, ráadásul az ügyészi hatáskört is vitatta, bírósághoz fordult.

A bíróság döntésében az ügyészi álláspontot fogadta el.

(Sonline nyomán)

Forrás: http://videkert.blog.hu/2012/09/28/eddig_egyedulallo_itelet_torvenytelenul_jegyeztek_be_magyar_termofoldet_idegen_nevere

Kép forrása: http://www.bevezetem.hu/tag/%EDt%E9let

TOP 5